Στο «στόμα» των δανειστών η κυβέρνηση: Μόλις ένα στα 15 προαπαιτούμενα έχει ολοκληρωθεί

724721-tsakalotos_stathakis.jpg

03-09-2016 6:22

Έτοιμοι να σηκώσουν «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου των Θεσμών, γιατί, ενώ βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις ένα από τα συνολικά 15 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην πολυπόθητη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Κι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια των πιστωτών ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους στις 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Αλέξη Τσίπρα, όλα μοιάζουν να είναι στον «αέρα».

Ενδεικτικά, το μόνο που έχει προχωρήσει βάσει των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3» είναι η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα για την ελληνική πλευρά.

Στενά περιθώρια και αυστηρές διορίες

Το μεγάλο «αγκάθι» ακούει στο όνομα «εργασιακό»: Οι αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων αποτελούν για το Κουαρτέτο βασική προϋπόθεση, για να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση έχει ήδη έλθει σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς, δεσμευόμενη πως δεν θα υπάρξει υποχώρηση στις παράλογες απαιτήσεις μερίδας των δανειστών, ιδίως του ΔΝΤ ως προς αυτό.

Αλλά και πάλι, είναι ήδη γνωστό πως οι λεπτές κόκκινες γραμμές του διδύμου Τσίπρα – Καμμένου μπορούν πολύ εύκολα να ξεθωριάσουν και να σβήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, με το πρώτο κιόλας «πρεσάρισμα» των εταίρων.

Μείζον ζήτημα είναι και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020), ενώ ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμεται και ο περιβόητος «κόφτης» μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν καταφέρει να πετύχει μείωση κάτω από το 3,5% των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Εδώ, εξακολουθεί να υπάρχει πεισματική άρνηση των δανειστών ως προς αυτή την προοπτική, γεγονός που φάνηκε και από το EuroWorking Group την προηγούμενη Δευτέρα (29/08/2016).

Εξίσου σοβαρό ζήτημα καθίσταται και η στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Στο ραντεβού που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, στα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη συζητήθηκε το θέμα αυτό, όπως και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο οι δανειστές αξιώνουν πιο γοργό βηματισμό από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, λόγων των αποφάσεών της, να ξανανοίξει μέτωπο με αρκετές παραγωγικές τάξεις, καθώς στο πλαίσιο του Μνημονίου καλείται να εναρμονίσει τις κοινωνικές εισφορές μέσω της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...