Τηλεοπτικές άδειες: Τα ζευγάρια που κονταροχτυπήθηκαν στην τελική φάση – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

kanalarxes

02-09-2016 16:34

Πραγματική μάχη έγινε ανάμεσα στους διεκδικητές των αδειών, σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε κάτοχοι της πολυπόθητης άδειας όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν οι:

1.ΣΚΑΪ – 43,6 εκατ. ευρώ

2. Ιωάννης Βλ. Καλογρίτσας – 52,6 εκατ. ευρώ

3. ΑΝΤ1 – 75,9 εκατ. ευρώ

4. Alter Ego (Β. Μαρινάκης) – 73,9 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από τους κατόχους των τηλεοπτικών αδειών έφτασε το αστρονομικό ποσό των 246 εκατ. Ευρώ.

Πώς όμως κατέληξαν οι άδειες στα χέρια των τεσσάρων;

Πάμε να δούμε κατά σειρά ποιοι έφτασαν στην τελική φάση και ποιος επικράτησε σε ένα τρελό μπα ντε φερ εκατομμυρίων.

Η πρώτη τηλεοπτική άδεια κατοχυρώθηκε στον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ «παίζοντας» τον τελικό με τον Χρήστο Καλογρίτσα στους 56 γύρους.

Στη δεύτερη άδεια, ο φιναλίστ της πρώτης (Καλογρίτσας) ήρθε αντιμέτωπος στον τελικό με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον κέρδισε πληρώνοντας 52,6 εκατομμύρια ευρώ με τη διαδικασία να κρατάει 78 γύρους!

Η τρίτη τηλεοπτική άδεια που ήταν και η πιο «ακριβή» (75,9 εκατομμύρια ευρώ) έφερε στον τελικό τον Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Κυριακού, με τον ΑΝΤ1 τελικά να επικρατεί ύστερα από 99 γύρους.

Η τέταρτη και τελευταία δημοπρασία κράτησε πιο πολύ από τις προηγούμενες, αφού ολοκληρώθηκε έπειτα από 117 γύρους δείχνοντας τις προθέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη για να εισέλθει στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Ο νέος καναλάρχης κονταροχτυπήθηκε στον τελικό με τον Ιβάν Σαββίδη και κατοχύρωσε την άδεια δίνοντας το ποσό των 73,9 εκατομυρίων ευρώ.

Μάλιστα όπως δήλωσε τα ξημερώματα ο Ιβάν Σαββίδης στον τελικό δεν πόνταρε, αφού παρουσίασε μηδενικές προσφορές με μοναδικό στόχο να ανεβάσει το τίμημα.

Δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια οι εν λειτουργία σταθμοί, με συνολικά χιλιάδες εργαζόμενους, STAR(συμφερόντων Βαρδινογιάννη, προσέφερε 13 εκατ. ευρώ) και ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά, προσέφερε 61 εκατ. ευρώ), όπως και το MEGA και το Ε που δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Δεν πήραν επίσης άδεια ο Ιβάν Σαββίδης (πρώτος επιλαχών, ανέβασε την προσφορά του στα 61,5 εκατ. ευρώ) και το κυπριακό σχήμα του επιχειρηματία Γιάννη Βαρδινογιάννη (έδωσε 18 εκατ. ευρώ).

Κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

• Μετά την ανακοίνωση εκείνων που πλειοδότησαν και απέκτησαν τις τηλεοπτικές άδειες, σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

• Όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει να καταβάλλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος μέσα σε 15 ημέρες. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός 6μηνου και το τελευταίο 1/3 στην συνέχεια εντός 12μηνου. Μέσα σε 15 ημέρες θα κατακυρωθούν οι 4 υπερθεματιστές της δημοπρασίας.

• Η απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να εκδοθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία των προσφυγών των σταθμών κατά της αδειοδότησης και την συνταγματικότητα του νόμου.

• Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Αυτό τοποθετείται στις αρχές μέ μέσα Δεκεμβρίου. Η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών. Τα νέα κανάλια θα πρέπει να προετοιμαστούν σε αυτό το διάστημα για να εκπέμψουν.

• Αλαλούμ επικρατεί με τις περιφερειακές και θεματικές άδειες. Ο Νίκος Παππάς είχε δηλώσει ότι μέσα στο 2016 θα προκηρυχθούν οι περιφερειακές άδειες. Αυτή ήταν η αρχική ανακοίνωση. Τις τελευταίες ημέρες βέβαια, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα αλαλούμ για το εάν θα ακολουθήσει διαγωνισμός για θεματικές άδειες, ή περιφερειακές άδειες καναλιών. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι είδους άδειες θα δημοπρατήσει και πότε.


loading...