Αυτές οι Φάλαινες που Βρέθηκαν Νεκρές στη Γερμανία είχαμάχια τους γεμάτα με…

5-24

19-08-2016 18:35

Τον Ιανουάριο, 29 φάλαινες φυσητήρες βρέθηκαν νεκρές στις ακτές γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα, μια περιοχή που είναι πολύ ρηχή για τη θαλάσσια ζωή. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα  στοιχεία της νεκροψίας των ζώων. Ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν αναστατωθεί από αυτά που βρέθηκαν στα στομάχια τους.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το Εθνικό  θαλάσσιο Πάρκο Wadden στο Schleswig – Holstein, πολλές από τις φάλαινες είχαν στομάχια γεμάτα πλαστικά απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένου ενός 13 μέτρων αλιευτικό δίχτυ, ένα 70 εκατοστών κομμάτι πλαστικού από ένα αυτοκίνητο και άλλα κομμάτια από πλαστικά σκουπίδια.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα ζώα, τα βλέπουν σαν τρόφιμα, όπως το καλαμάρι, το οποίο είναι η κύρια τροφή τους. Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η παρωδία αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της περιφρόνησης της ανθρωπότητας για τη θαλάσσια ζωή, η οποία έχει οδηγήσει σε μια υπεραφθονία των πλαστικών στους ωκεανούς.

Ο Υπουργός περιβάλλοντος του Schleswig – Holstein, Robert Habeck, δήλωσε:

 

“Τα ευρήματα αυτά μας δείχνουν τα αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης πλαστικών της κοινωνίας μας. Τα ζώα καταναλώνουν ακούσια πλαστικά και επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία τα αναγκάζουν να υποφέρουν, και στη χειρότερη περίπτωση, τα αναγκάζουν να λιμοκτονούν με γεμάτα στομάχια. Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κομμάτια προκαλούν προφανή προβλήματα και μπλοκάρουν το έντερο, δεν θα πρέπει να απορρίπτουμε, φυσικά, ούτε τα μικρότερα κομμάτια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα πιο χρόνιο πρόβλημα σε όλα τα είδη των κητωδών, όχι μόνο σε όσα αναζητούν τροφή”

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια φάλαινα φυσητήρας έχει βρεθεί νεκρή με γεμάτο στομάχι. Το 2011, μία νεαρή φάλαινα βρέθηκε να επιπλέει νεκρή έξω απ’ το νησί της Μυκόνου. Το στομάχι του ζώου ήταν τόσο ογκώδες, που οι βιολόγοι θεωρούσαν ότι το ζώο είχε καταπιεί ένα γιγάντιο καλαμάρι. Ωστόσο, όταν άνοιξαν το ζώο, βρήκαν σχεδόν 100 πλαστικές σακούλες και άλλα πλαστικά κομμάτια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλαστικό δεν είναι αυτό που σκότωσε τις νεαρές φάλαινες. Σύμφωνα με το National Geographic, πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου που κολυμπούσαν στη Βόρεια Θάλασσα, πιθανότατα λόγω αναζήτησης καλαμαριών, και στη συνέχεια να μην ήταν σε θέση να υποστηρίξουν το δικό τους σωματικό βάρος στα ρηχά νερά.

Το γεγονός ότι τα στομάχια τους ήταν γεμάτα από ρύπους που προκαλούν οι άνθρωποι, θα πρέπει να μας προβληματίζει. Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, το 80% του πλαστικού το οποίο απορρίπτεται στην ξηρά καταλήγει στους ωκεανούς, όπου καταναλώνεται από την άγρια φύση ή στροβιλίζεται για χρόνια στις μεγάλες χωματερές. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος – ένα είδος με μικρότερο εγκέφαλο από μια φάλαινα – είναι υπεύθυνος για μια τέτοια παρωδία, είναι ειρωνικό και λυπηρό.

Μέχρι ο άνθρωπος να μάθει να σέβεται όλες τις μορφές ζωής, δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καταστάσεις σαν κι αυτές.


loading...