Πραξικόπημα Τουρκία: Περισσότερα από 40.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών

721281-tourkia-praksikopima.jpg

17-08-2016 22:37

Συνολικά 40.029 πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία, στο πλαίσιο των ερευνών για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν συλληφθεί επίσημα, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι 20.355 πρόσωπα έχουν επισήμως συλληφθεί, καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην απόπειρα, την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει σε οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Παράλληλα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι 79.900 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό εν μέσω των διωγμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης. Κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό, έκλεισαν επίσης 4.262 εταιρείες και θεσμοί που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο καταδίκασε.

Η Τουρκία αξιώνει την έκδοσή του από τις αρχές των ΗΠΑ, ενώ η Ουάσινγκτον λέει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση μόνο εάν της παρουσιαστούν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία…ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr