Ο Τσίπρας, οι Financial Times και το «παράλληλο σύμπαν» της ανάπτυξης

720265-altsip.jpg

13-08-2016 7:03

Τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ύφεση στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός μιλάει για «καταστροφολόγους», βασιζόμενος σε ένα διθυραμβικό δημοσίευμα για την Ελλάδα.

Είναι ορισμένες φορές να απορεί κανείς πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι παροικούντες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει μια επίσημη Αρχή, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πόσο δε μάλλον όταν ο φορέας αυτός είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα στοιχεία της μιλούν για ύφεση της ελληνικής οικονομία για ολόκληρο το 2016 και το πρόσωπο που επιδεικτικά τα αγνοεί όλα αυτά είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Το χειρότερο όλων είναι πως ο κ. Τσίπρας πιάνεται από τα στοιχεία ενός κειμένου των βρετανικών Financial Times, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (12/08/2016) υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη». Βάσει του δημοσιεύματος αυτού, επισημαίνεται ότι η χώρα ανακοίνωσε μια εντυπωσιακή εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου αναφέρει: «Η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση 0,2%. Αναθεώρησε επίσης προς τα επάνω τους αριθμούς για το πρώτο φετινό τρίμηνο, από μείωση 0,5% σε μείωση 0,1%, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα. Και πάλι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όμως ο αριθμός αυτός δείχνει πολύ μεγαλύτερη ευρωστία, σε σχέση με την πτώση κατά 1,8% που προέβλεπαν οικονομολόγοι, και την μείωση κατά 1,3% που είχε ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομική ανάπτυξη έχει ζωτική σημασία για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, που τρέχει με 180% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 30% αφότου άρχισε η χρηματοοικονομική κρίση το 2008, όμως παρατηρητές λένε πως ελπίζουν ότι η ανάκαμψη είναι τώρα ορατή».

Το άρθρο αυτό ήταν αρκετό για τον κ. Τσίπρα, ώστε να περάσει στην αντεπίθεση και να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter

Μόνο που ο πρωθυπουργός δεν πρόσεξε μια σημαντική λεπτομέρεια, και συγκεκριμένα μια φράση του συγκεκριμένου άρθρου, η οποία αναφέρει ότι «η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση», ένα ποσοστό που ναι μεν αναθεωρεί προς τα πάνω προγενέστερες προβλέψεις οικονομολόγων, αλλά που δεν παύει να είναι ύφεση.

Επομένως, βάσει της αντίδρασης του κ. Τσίπρα, αντιλαμβάνεται κανείς εύλογα πως η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή ο εθνικός φορέας καταγραφής και δημοσίευσης στατιστικών στοιχείων της χώρας, καταστροφολογεί και μάλιστα ασύστολα. Στη λογική του πρωθυπουργού, η ΕΛΣΤΑΤ σφάλλει, όταν βλέπει την Ελλάδα να παραμένει υπό υφεσιακό καθεστώς.

Επίσης, με τη λογική του πρωθυπουργού, όσοι Έλληνες ζουν με «χαράτσια», ΕΝΦΙΑ κι αυξημένη μέχρι στραγγαλισμού φορολόγηση, είναι καταστροφολόγοι και κακεντρεχείς άνθρωποι.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που είδαν τους τελευταίους μήνες τις απολαβές τους να συρρικνώνονται είναι αρνητές της καλής πορείας που τόσο απλόχερα μας χαρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο «παράλληλο σύμπαν της ανάπτυξης» του κ. Τσίπρα και των υπουργών του τίποτε από τα παραπάνω δεν υπάρχει. Μήπως ο γράφων είναι από άλλο πλανήτη; Μήπως οι αναγνώστες του συγκεκριμένου πονήματος προέρχονται από άλλη διάσταση; Μήπως φταίει το νερό; Ή μήπως μας… ψεκάζουν; Τελικά ποιος φταίει;

Ίσως να μη φταίει κανένας. Τζάμπα διαμαρτυρόμαστε. Ματαίως αγκομαχάμε και στενοχωριόμαστε. Ίσως, πάλι, θα έπρεπε να φωνάξουμε: «Ζήτω η ανάπτυξη της ουτοπίας!».

Μετά, όμως, όταν το βέρτιγκο* περάσει, αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Μήπως, για αρχή, να κοιτούσαμε τον καθρέφτη; Εκεί, μάλλον, κρύβεται ο πραγματικός ένοχος.

*βέρτιγκο (γαλλ. Le vertige): ο ίλιγγοςΠΗΓΗ : Newsbomb.gr