Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση για το νέο προσφυγικό κύμα από τα τουρκικά παράλια

synagermos

11-08-2016 9:49

Τη λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση ενός νέου προσφυγικού κύματος από τις τουρκικές ακτές εξετάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο υπό την πίεση που δέχονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από τις αυξητικές τάσεις των προσφυγικών ροών.

Η ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο σκηνικό, ως απόρροια ενός νέου «μπρα ντε φερ» ΕΕ-Τουρκίας, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να διακόψει τις ολιγοήμερες διακοπές του και να συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς κατά το προσεχές διήμερο, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με το οποίο η κυβέρνηση θα απευθυνθεί πρωτίστως στους ευρωπαίους εταίρους, προτού οι προσφυγικές ροές λάβουν μη διαχειρίσιμες διαστάσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη καθώς οι προσφυγικές ροές είναι μεν αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά δεν κινούνται εκτός ορίων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί σκόπιμο έναν προληπτικό συναγερμό που αποσκοπεί όχι μόνο στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και σε μια έγκαιρη ευρωπαϊκή ενεργοποίηση στην περίπτωση μιας ραγδαίας επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να ανοίξει το επόμενο διήμερο και ένας κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες, με βασικό αντικείμενο την επαναξιολόγηση και του ευρωπαϊκού σχεδιασμού στο Προσφυγικό.

Στην πραγματικότητα, μέσω αυτών των επαφών ο πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει τους εταίρους στην ΕΕ ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης στη γείτονα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και της κλιμακούμενης διαμάχης των Βρυξελλών με την Αγκυρα για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr