Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο

716393-tekmiria-1000_0.jpg

28-07-2016 8:01

Οι ανατροπές από την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές. Ποια επιδόματα διατηρούνται. Τι θα ισχύσει για τους ενστόλους. Σχέδιο για νέο ειδικό μισθολόγιο στις οικονομικές υπηρεσίες

Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων που θα επιφέρει αλλαγές στις αποδοχές 250.000 υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων προσομοιάζει με το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα καθώς θα περιλαμβάνει:

Ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Μείωση και συγχώνευση των ειδικών μισθολογίων σε 10 από 20 που είναι σήμερα.

Διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Στόχος της πρότασης της κυβέρνησης που βρίσκει αντιστάσεις στους δανειστές οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια είναι η σταδιακή μείωση τους από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και παράλληλα η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο τα οποία είναι: 

Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή, κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Η δομή των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει χαμηλούς βασικούς μισθούς και μια σειρά ειδικών επιδομάτων τα οποία έχουν περικοπεί σημαντικά από το 2010 μέχρι σήμερα.

Τα δεκάδες ειδικά επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί για τους αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια υπαλλήλους δεν συνυπολογίζονταν στις συντάξιμες αποδοχές. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο βασικός μισθός και να υπολογίζεται στη σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού του βίου.

Οι συνολικές αποδοχές όμως των λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να μειωθούν κατά 3% – 5% λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα υπολογιστούν στον αυξημένο βασικό μισθό.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...