Όταν ο Τσίπρας κι ο Καμμένος έσκιζαν τα ρούχα τους για τις γερμανικές αποζημιώσεις

716867-550_334_352295.jpg

30-07-2016 7:10

Καλάβρυτα, Δίστομο, Χορτιάτης, Κάνδανος, Ανώγεια, Αμάρι: Έξι ξεχωριστές τοποθεσίες στην ελληνική επικράτεια, έξι διαφορετικοί τόποι μαρτυρίου ανθρώπων που η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους με τη ναζιστική θηριωδία κατά τη διάρκεια της Κατοχής από το 1941 έως το 1944.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση του συνθήματος «πρώτη φορά Αριστερά» τους θυμήθηκε προσωρινά και για λίγο το 2015, προτείνοντας μάλιστα, και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, τόσο για τα θύματα των Γερμανών, όσο και για το περιβόητο κατοχικό δάνειο. Το 2016, η ίδια κυβέρνηση, στη δεύτερη θητεία της, τους γυρνά επιδεικτικά την πλάτη, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την γραμμή του Βερολίνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με μια πορισματική έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, και της Ένωσης Κεντρώων, δέχτηκε τον διαχωρισμό των διεκδικήσεων, δηλαδή το διεκδικητικό πλαίσιο να περιοριστεί κυρίως στο κατοχικό δάνειο, αφήνοντας «εκτός» τις άλλες διεκδικήσεις που αφορούν στις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή υποδομών, τις αποζημιώσεις για την αφαίρεση ανθρώπινων ζωών, την καταστροφή περιουσιών και την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Για την Ιστορία, πρέπει να σημειωθεί ότι Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ψήφισαν «παρών», ενώ η ΝΔ καταψήφισε το πόρισμα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Μηταφίδης, ο οποίος απαντώντας στη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι το πόρισμα δεν είναι ένα αποκλειστικό κομματικό κείμενο».

Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής, Εύη Καρακώστα, ακόμα πιο ξεκάθαρα δήλωσε: «Εμείς δεν διεκδικούμε χρήματα, αλλά την ηθική αναγνώριση ενάντια στο φασισμό και την ίδια τη Γερμανία». Είναι ακριβώς τα ίδια λόγια που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε πέρυσι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα έπαιξε εκ νέου το παιχνίδι των οικονομικών – αυτή τη φορά – κατακτητών, χορηγώντας τους συγχωροχάρτι για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι προκάτοχοί τους στην Ελλάδα, όταν έκαιγαν χωριά, εκτελούσαν Έλληνες, σκότωναν, βίαζαν και βασάνιζαν αμάχους και γυναικόπαιδα. Όταν έσκιζαν με τις ξιφολόγχες τις κοιλιές των εγκύων.

upl5519260034d1b

Κοινώς, οι «εθνοπατέρες» μας αρκέστηκαν στην αποδοχή απλώς μιας ηθικής αναγνώρισης ενός φοβερού μαζικού εγκλήματος, που συντελέστηκε στη διάρκεια της Κατοχής.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...