Ερντογάν: Αν το αποφασίσει η Βουλή, θα εγκρίνω τη θανατική ποινή

714699-ar.jpg

20-07-2016 22:21

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει τελειώσει η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν – Θα είναι μεγάλο λάθος των ΗΠΑ αν δεν τον εκδώσουν – Υπόνοιες για εμπλοκή ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η θέληση για την επιβολή της ποινής του θανάτου προέρχεται από τον λαό. «Τη ζητά ο κόσμος συνέχεια. Αν το κοινοβούλιο την ψηφίσει εγώ ως πρόεδρος θα την υπογράψω».

Μπορεί να υπήρξε ανάμειξη ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος εν μέσω της εκκαθάρισης-μαμούθ στο όνομα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

O Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. «Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν έχει επανέλθει οριστικά ισορροπία στη χώρα ο κ, Ερντογάν σημείωσε: «έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας αλλά είναι πιθανό να μην έχουν τελειώσει τα σχέδια κάποιων».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε από το συγγενικό του περιβάλλον ότι βρίσκεται πραξικόπημα σε εξέλιξη.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr