Η Τουρκία έστειλε τέσσερα ντοσιέ με στοιχεία στις ΗΠΑ ζητώντας την έκδοση του Γκιουλέν

714357-yi.jpg

19-07-2016 17:07

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση, κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή (15/07) και κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 230 άνθρωποι, ενώ σε ομιλίες του ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του ιερωμένου από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία θα αφαιρέσει «από τις ρίζες του» το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του.

Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, επειδή είπαν ότι θα εξετάσουν ενδεχόμενο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εφόσον τους παρουσιαστούν σαφή στοιχεία.

«Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη», τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβολευτική ομάδα του και πρόσθεσε: «Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν».

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως η απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων στην Τουρκία επειδή στοχοθετήθηκαν πολίτες.

Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικές αποφάσεις αύριο Τετάρτη (20/07) με στόχο τη διάσωση της χώρας από τις «έκτακτες συνθήκες» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να διασφαλίσει «100% την ασφάλεια» στη χώρα, αλλά δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...