Στήριξη των καρκινοπαθών στις Κυκλάδες, από το «Άγγιγμα Ζωής»

345173-df56de23375f21aaf31136052ee470a5_l.jpg

06-07-2016 13:34

Στο πλευρό των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και ζούνε σε απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων βρίσκεται ο μη κυβερνητικός οργανισμός «’Αγγιγμα Ζωής» με το πιλοτικό πρόγραμμα «Καρκίνος & Τώρα Τι;», που ξεκινάει το ταξίδι του την Πέμπτη, από την Αμοργό.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η υπεύθυνη του προγράμματος, Χριστίνα Νομικού, «το 82% των ογκολογικών ασθενών έρχονται στην Αθήνα για τη θεραπεία τους, καθώς στον τόπο διαμονής τους δεν υπάρχει κατάλληλη ιατρική υποδομή, ούτε το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Έτσι, δυστυχώς, οι ογκολογικοί ασθενείς επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη, αλλά και ταλαιπωρία, καθώς ανάλογα με τον κύκλο θεραπειών τους θα πρέπει να συναντηθούν με τον γιατρό τους. Εμείς, αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε τις εξετάσεις τους, τούς στέλνουμε τα αποτελέσματα των βιοψιών, ενώ βοηθάμε και στην περίπτωση που θελήσουν να λάβουν και μια δεύτερη γνώμη γιατρού».

Όπως διευκρινίζει η κυρία Νομικού, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να μειώσει τα έξοδα, τις άσκοπες μετακινήσεις, να ελαφρύνει το ψυχολογικό βάρος του ασθενούς, αλλά και να δώσει αξιόπιστα στατιστικά για κάθε νησί σχετικά με τον καρκίνο. Ειδικότερα, περιλαμβάνει καταγραφή των ασθενών και των θεραπειών τους, ενημέρωση – εκπαίδευση των τοπικών ιατρών για τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή (ανάλογα με την μορφή της νόσου), αξιοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού του κάθε νησιού, ψυχολογική στήριξη του ασθενή αλλά και του οικείου περιβάλλοντος είτε κατά την διάρκεια των επισκέψεων των υπευθύνων του προγράμματος, είτε μέσω skype, καθώς και έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων για τη χημειοθεραπεία τους. Ειδικά για το τελευταίο η κυρία Νομικού θα αναφέρει : «Όταν επικοινωνήσουν μαζί μας, εμείς θα βρούμε τα φάρμακα και θα τους τα στείλουμε στο σπίτι τους χωρίς καμία επιβάρυνση, εντελώς δωρεάν».

«’Eχουμε προγραμματίσει να γίνει ενημέρωση για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και να υπάρξει εκπαίδευση των γιατρών που εργάζονται στα νησιά από εξειδικευμένους ογκολόγους. Στους στόχους μας είναι να συναντηθούμε με κρατικούς και θεσμικούς φορείς. Η ομάδα μας θα πλαισιώνεται κι από 2 γιατρούς με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» πρόσθεσε η κυρία Νομικού. Τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, είναι η Αμοργός, η Σύρος, η Τήνος, η Σχοινούσα, η Δονούσα, η Ηρακλειά. «Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Εξάλλου, εμείς στο ” ‘Αγγιγμα ζωής” πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε, να μην μπορούμε. Κι οφείλουμε να προσπαθήσουμε», καταλήγει.ΠΗΓΗ : Onmed.gr


loading...