Γαλλία: Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι ξανά στους δρόμους ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο (Vid)

710681-16727090.jpg

05-07-2016 17:05

H γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε τις ειδικές εξουσίες που της αναγνωρίζει το γαλλικό Σύνταγμα σήμερα ((5/7) προκειμένου να παρακάμψει για μία ακόμη φορά την ψηφοφορία των βουλευτών και να πετύχει την έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αψηφώντας παράλληλα τους πολίτες που κατακλύζουν σήμερα τους δρόμους, για 12η φορά σε διάστημα 4 μηνών, αλλά και τους αντάρτες στους κόλπους του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επικαλέστηκε εκ νέου σήμερα την ευθύνη της κυβέρνησής του ενώπιον των βουλευτών σχετικά με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση. Πρόκειται για το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο.

Από το βήμα, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο «αποτέλεσε αντικείμενο μιας ευρείας συνεννόησης» και καταφέρθηκε εναντίον «μιας ανίερης συμμαχίας, μιας συμμαχίας των συντηρητισμών και τον οπαδών της ακινησίας» στοχοθετώντας τη Δεξιά και τους επικριτές του νομοσχεδίου στην Αριστερά.

Ο Βαλς χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Αυτό ακριβώς έκανε και σήμερα, ώστε να αποφύγει την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα πάρει το πράσινο φως, εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση μομφής μέσα σε 24 ώρες.

Τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, οι Ρεπουμπλικάνοι, ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να καταθέσουν τέτοια πρόταση.

Τα κόμματα της Αριστεράς, που δεν κατάφεραν παρά λίγο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά την πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσαν εκ νέου να επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν τους 58 βουλευτές που απαιτούνται. Δεν δείχνουν ωστόσο να τα καταφέρνουν.

Καταδικάζουν Σοσιαλιστές – Οι πολίτες στους δρόμους

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, την οποία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ολιβιέ Φορ, καταδικάστηκε αμέσως από στελέχη των Σοσιαλιστών που δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο και τα οποία προειδοποίησαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνηση λιγότερο από έναν χρόνο από τις προεδρικές εκλογές.

«Είναι λυπηρό, ο συμβιβασμός ήταν δυνατός» δήλωσε ο Λοράν Μπομέλ, ένας από τους 30 και πλέον Σοσιαλιστές που διατείνονται ότι το νομοσχέδιο συνιστά μια προδοσία των αξιών της ίδιας της αριστεράς. «Ο Βαλς φαίνεται ότι αρνήθηκε (οποιοδήποτε συμβιβασμό) εξαιτίας της συνήθους αδιαλλαξίας του».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr