Τι αποκαλύπτουν τα κιλά σας για τον χαρακτήρα σας

344960-797ccb62d76347b147c84da547d5448a_l.jpg

30-06-2016 12:46

Μπορεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος να επηρεαστεί από την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου;

Ποια στοιχεία συνθέτουν την προσωπικότητα των αδύνατων και ποια των υπέρβαρων; Σχετική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γηριατρικής των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι ο χαρακτήρας μας αντανακλάται και στα κιλά μας.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Angelina Sutin, ερεύνησαν στοιχεία που αφορούσαν 2.000 ανθρώπους για περισσότερα από 50 χρόνια, προσπαθώντας να βρουν κατά πόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ προσωπικότητας και βάρους.

Για να το επιτύχουν, βασίστηκαν στους «Πέντε Μεγάλους Παράγοντες της Προσωπικότητας» ή «Big Five» (χαρακτηριστικά ικανά να περιγράψουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στις διάφορες εκφάνσεις της), οι οποίοι είναι: εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, δεκτικότητα, συγκαταβατικότητα και συναισθηματική σταθερότητα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη έρευνα που μελέτησε τη σχέση μεταξύ προσωπικότητας και διακυμάνσεων του βάρους σε βάθος χρόνου.

bigstock Lose weight with jogging 92836115

Υπέρβαροι

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, άνθρωποι παρορμητικοί, ανταγωνιστικοί και συναισθηματικά ασταθείς είναι πιο πιθανό να καταλήξουν υπέρβαροι κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο παρορμητισμός είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι κάποιος θα γίνει υπέρβαρος στο μέλλον. Οι παρορμητικοί ζύγιζαν κατά μέσο όρο 10 κιλά περισσότερο. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι οι παρορμητικοί ενδίδουν εύκολα στους διατροφικούς πειρασμούς και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πειθαρχία για να σχεδιάσουν και να τηρήσουν ένα διαιτολόγιο ή να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ή εκνευρισμούς. Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση που απαιτούνται για να συντηρήσει κανείς το βάρος του στα ίδια επίπεδα είναι δύο παράγοντες που προϋποθέτουν δέσμευση, αλλά και συγκράτηση των παρορμητικών τάσεων, πράγμα δύσκολο για όσους χαρακτηρίζονται από παρορμητισμό.

Οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν περισσότερο άγχος, ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) με την αύξηση του βάρους.

Οι άνθρωποι τέλος που πέφτουν στην παγίδα του «φαινομένου γιογιό» (γνωστό και ως «ανακύκλωση του βάρους», αφορά την απώλεια κιλών και τη σταδιακή επανάκτησή του) συνήθως διακρίνονται για τη συναισθηματική τους αστάθεια, ενώ έχουν και χαμηλή ευσυνειδησία.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά οδηγούν, σύμφωνα με τη μελέτη, σε αρνητικά συναισθήματα, παρορμητισμό και καταθλιπτικές σκέψεις, τα οποία σχετίζονται με τη σειρά τους με αυξομειώσεις του βάρους. Τα καταθλιπτικά άτομα συνήθως παρουσιάζουν αλλαγές στην όρεξή τους, οπότε είναι πολύ εύκολο να βιώσουν το «φαινόμενο γιογιό». Η συναισθηματική αυτή αστάθεια, σε συνδυασμό με έλλειψη αυτοελέγχου που συνδέεται με τη χαμηλή ευσυνειδησία, αποτελούν τη συνταγή της αποτυχίας: συνεχείς διακυμάνσεις του βάρους.

bigstock Scale 2627970

Αδύνατοι

Οι άνθρωποι που διατηρούν έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος σε όλη τους τη ζωή είναι συνήθως ευσυνείδητοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Αυτά τα άτομα είναι κατά κανόνα αδύνατα και το βάρος τους δεν υφίσταται μεγάλες αυξομειώσεις κατά την ενήλικη ζωή τους. Οι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός στο ότι έχουν αυτοέλεγχο και είναι σε θέση να ρυθμίζουν το βάρος τους.

 ΠΗΓΗ : Onmed.gr