Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για γρήγορο Brexit – Όχι βρετανική προεδρία το 2017

708735-e.jpg

28-06-2016 16:04

Το ΕΚ θα επιφέρει επίσης αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ζήτησε από την Βρετανία με ψήφισμα να ενεργοποιήσει «μόλις αυτό είναι δυνατό» το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές, το ΕΚ καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το ΕΚ, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

Επίσης, το ΕΚ καλεί το Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017. 

Τέλος, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η ΕΕ «καλύτερη και πιο δημοκρατική», και να «προσφέρει στους πολίτες της αυτό που προσδοκούν» . «Μπορεί κάποια κράτη μέλη να επιλέξουν να ενσωματωθούν με πιο αργό ρυθμό ή σε μικρότερη έκταση, αλλά ο πυρήνας της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αποφευχθούν λύσεις “κατά παραγγελία”», αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr