Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία

708617-mitsotakisnew1.jpg

28-06-2016 9:34

Την κάθετη αντίθεσή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις.

«Εγώ, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον Ενικό».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015, αλλά δεν τον έκανε γιατί τότε «πίστευε ότι τον βόλευε».

«Η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία», επισήμανε χαρακτηριστικά και αφού τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».

Ο ίδιος είπε ότι πάντα ήταν υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής και πιστεύει στις σταθερές κυβερνήσεις, ενώ η απλή αναλογική δημιουργεί, όπως είπε, πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

«Η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει, εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και υπενθύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, προτάσεις που ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε.

Για το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συμφωνεί. «Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα κόμματα με τα οποία θα αναζητήσει συνεργασία, είπε ότι η ΝΔ δικαιούται να διεκδικεί την αυτοδυναμία και πως και μόνο η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο από τον κ. Τσίπρα συνιστά παραίτησή του από την πρωτιά στις εκλογές.

«Και να πετύχει η ΝΔ αυτοδυναμία, έχω προσωπική υποχρέωση να δω αν μπορώ να διευρύνω την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω ποια κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή», υπογράμμισε.

Για την οικονομική πολιτική

Επικριτικός για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του για «δίκαιη ανάπτυξη» δεν ανέφερε ούτε μία φορά τις λέξεις «επιχειρηματίας» και «επιχειρηματικότητα».

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος», και από την πλευρά του προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει συνολικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης.

Είπε επίσης ότι μια άλλη κυβέρνηση που πιστεύει ότι ο ίδιος θα έχει το προνόμιο να ηγείται, θα καταφέρει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα capital controls.

Επανέλαβε ότι ο ίδιος μιλάει για μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες και προειδοποίησε ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ και κάποιοι επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις, θα έχουν μετά αυστηρότερες συνέπειες.

Μάλιστα προασπίστηκε τη χρήση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξηγώντας ότι περιορίζουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και τόνισε ότι το ζητούμενο για μπορέσουν κάποιοι από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό να σκεφτούν να επιστρέψουν, είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 120.000 νέες θέσεις απασχόλησης το χρόνο, για αυτό χρειάζονται 100 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Εγώ δεν θα έκανα ποτέ τη δουλειά που κάνω αν δεν πίστευα στις δυνατότητες αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο που μπορεί να τον ξεκλειδώσει η επόμενη κυβέρνηση» συμπλήρωσε, και είπε πως δικός του στόχος είναι να σπάσουμε το κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων».

«Εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες» ανέφερε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα πει για παράδειγμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι μπορεί σταδιακά να τον μειώσει ξεκινώντας από τα ακίνητα που δεν φέρνουν εισοδήματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να τις κάνει γιατί «δεν τις πιστεύει και δεν έχει την υπηρεσιακή ικανότητα».

«Αυτό που διαφοροποιεί τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εγώ ξέρω πως θα φέρω επενδύσεις και δουλειές», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως το κριτήριο με το οποίο θα κριθεί αύριο η δική του κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να τις κάνει γιατί «δεν τις πιστεύει και δεν έχει την υπηρεσιακή ικανότητα».

«Αυτό που διαφοροποιεί τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εγώ ξέρω πως θα φέρω επενδύσεις και δουλειές», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως το κριτήριο με το οποίο θα κριθεί αύριο η δική του κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στην Ελλάδα δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων εξηγώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Για το δημόσιο ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει απολύσεις μόνο εκείνων που μπήκαν παράνομα, με πλαστά πτυχία.

«Δεν αξίζουν να είναι στο δημόσιο και πρέπει να φύγουν. Οριζόντιες απολύσεις δεν θα γίνουν. Δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη κατανομή του προσωπικού», είπε κατηγορηματικά.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...