Αλτσχάιμερ: Σε ποια ποσότητα δρουν προστατευτικά κρασί και καφές


27-06-2016 11:49

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Αν και θεωρείται νόσος της «τρίτης ηλικίας», σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση με μέτρο κρασιού και καφέ μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι της νόσου.

Συγκεκριμένα, έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα, έδειξε ότι μια μέτρια κατανάλωση κρασιού από καιρού εις καιρόν μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Για την έρευνα παρακολουθήθηκαν συνολικά 3.069 άνθρωποι 75 ετών και άνω για έξι μήνες. Από αυτούς είχε ζητηθεί να σημειώνουν με ακρίβεια τις ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών που καταναλώνουν.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν στη συνέχεια σε 4 κατηγορίες: α) πλήρης αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά, β) ένα ως επτά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την εβδομάδα, γ) οκτώ ως δεκατέσσερα ποτήρια εβδομαδιαίως και δ) περισσότερα από δεκατέσσερα ποτήρια την εβδομάδα.

Όπως διαπιστώθηκε από τους επιστήμονες, μεταξύ αυτών που κατανάλωναν ένα ή δύο ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως κρασιού, ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν μειωμένος κατά 37%.

Επιπλέον, μεταξύ αυτών που παρουσίαζαν ήδη ελαφρά προβλήματα μνήμης και κατανάλωναν περισσότερα από 14 ποτήρια την εβδομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν έως και δύο φορές μεγαλύτερος απ΄ό,τι μεταξύ αυτών που απείχαν από οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό.

bigstock Dementia 105437555

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων εξάλλου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, θα μπορούσαν να αναστρέψουν τη μνήμη τους, αν κατανάλωναν τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Η έρευνα που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι η καφεΐνη εμποδίζει την παραγωγή πρωτεϊνικών πλακών, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της νόσου.

Η ποσότητα καφεΐνης που δόθηκε στα ποντίκια, ισοδυναμεί με 3 φλιτζάνια καπουτσίνο, 14 φλιτζάνια τσάι ή 20 φλιτζάνια αναψυκτικού που περιέχει καφεΐνη.

Τα πειραματόζωα που λάμβαναν καθημερινά για δυο μήνες αυτές τις ποσότητες, εκτελούσαν πολύ καλύτερα τις δοκιμασίες μνήμης και σκέψης, σχεδόν εξίσου καλά όπως τα ποντίκια που δεν είχαν άνοια. Επίσης, παρουσίασαν μείωση κατά 50% των επιπέδων των πρωτεϊνικών πλακών, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, είναι καταστροφικές για τον εγκέφαλο.

Ομοίως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι η καφεΐνη καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο και οι οποίες οδηγούν στην υπεραφθονία της πρωτεΐνης.

 ΠΗΓΗ : Onmed.gr

loading...