Ερντογάν σε Πούτιν: «Ζητώ συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού»

708442-e.jpg

27-06-2016 15:43

Η κίνηση, την οποία η Ρωσία θεωρούσε προαπαιτούμενο για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ήρθε – Μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας και την σκληρή στάση που επιδεικνύει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε στείλει σαφή μηνύματα στην Τουρκία πως δεν θα ανεχθεί τις προκλήσεις του Ερντογάν ενώ είχε στείλει μεγάλη δύναμη του ρωσικού στρατού στα σύνορα με τη Συρία ελέγχοντας ολόκληρη την περιοχή μέχρι την Κύπρο.

Ο Ερντογάν, παρά τις αρχικούς λεονταρισμούς, εμφανιζόταν ανήσυχος, ενώ αρκετές φορές προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού.

Εφτά μήνες μετά -και ενώ ο Πούτιν έχει στον «πάγο» την Άγκυρα-, ο «Σουλτάνος» επιχειρεί επίθεση φιλίας στον «Τσάρο» ζητώντας προσωπικά συγγνώμη στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, εκφράζει τη λύπη του και ζητά συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των Ρώσων πιλότων ενώ ζήτησε και συγγνώμη», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στην επιστολή του, ο Ερντογάν αποκάλεσε τη Ρωσία «ένα φίλο και στρατηγικό εταίρο» της Άγκυρας, με τους οποίους οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους.

«Δεν είχαμε ποτέ την επιθυμία ή την εσκεμμένη πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία», αναφέρει η επιστολή.

Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να κριτικάρει έντονα τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία τόσο στο καθεστώς Άσαντ, όσο και στο συριακό κουρδικό παρακλάδι του PKK, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD)ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr