Με ευχολόγια, δεν λύνονται προβλήματα: Σκληρή κριτική Κέλλα για την περιοδεία Ξανθού στην Λάρισα

344094-3971b49e5a409ed6efb6beffab7c99b8_l.jpg

05-06-2016 11:25

Σκληρή κριτική εφ όλης της ύλης για τα θέματα υγείας και περίθαλψης με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στην Λάρισα, έκανε ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης, κ. Χρήστος Κέλλας, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα».

Ο κ. Κέλλας στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που βιώνει σήμερα ο Έλληνας ασθενής και ο χώρος της υγείας, στις εκκρεμότητες που υπάρχουν και στα αδύνατα σημεία του συστήματος, με επίκεντρο την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ. 

Αναλυτικά, η  δήλωσή του έχει ως εξής:

«Σε μια χρονική στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, ως αποτέλεσμα της ‘υπερήφανης’ κυβερνητικής διαπραγμάτευσης και των πρωτοφανών ερασιτεχνικών χειρισμών της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, το λιγότερο που θα περίμενε κανείς από τον αρμόδιο υπουργό, θα ήταν η παρουσίαση ενός συνολικού χρονοδιαγράμματος αντιμετώπισης των οξυμμένων προβλημάτων του χώρου.

Αντ’ αυτού, ο κ Ξανθός περιορίστηκε στην ελλιπή ανάγνωση μιας έκθεσης ιδεών, εμπλουτισμένης με ιδιότυπα ευχολόγια, και σε καμία δέσμευση για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων.

Έτσι, δεν ακούσαμε το παραμικρό για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει την υποχρηματοδότηση και την – υποστελέχωση των νοσοκομείων της χώρας, ένα τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν και τα ιδρύματα της Λάρισας.

Δεν ακούσαμε τίποτα για το αδιοίκητο των νοσοκομειακών ιδρυμάτων αλλά και το θέμα που προέκυψε με την μη ένταξη των απαιτούμενων, για τον εκσυγχρονισμό τους, έργων στο ΕΣΠΑ.

Δεν ακούσαμε λέξη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό.

Δεν διαφωτιστήκαμε για το πώς σκοπεύει το υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο ακτινολογικό (δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος) και το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του ΠΠΝΛ που αποτελεί το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Ευτυχώς που προχωρά η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου για την εγκατάσταση μοντέρνου γραμμικού επιταχυντή και ελπίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο να είναι σε λειτουργία.

Δεν πληροφορηθήκαμε για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα πληρωθούν τα τεράστια ποσά που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές.

Δεν μάθαμε το τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, δηλαδή πως θα ανανεωθεί ο στόλος των παλιών ασθενοφόρων, πως θα συντηρηθεί ο υπάρχων, και ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση σε διαγωνισμό, μέσω ΕΣΠΑ, για ανανέωση τους.

Δεν ακούσαμε το παραμικρό για τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα των ΜΕΘ, και ενώ εκκρεμούν οι προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟελέω Πολάκη– , ο κόσμος αναζητά ματαίως κλίνη!

Δεν ειπώθηκε τίποτα για το «βάπτισμα» των ΜΗΣΥΦΑ σε ΓΕΔΙΦΑ που θα πωλούνται ελεύθερα εκτός φαρμακείων, σε πολύ υψηλότερες τιμές, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους φαρμακοποιούς της χώρας.

Και, τέλος, άργησε πολύ ο κ.Υπουργός να αντιληφθεί και να ομολογήσει ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησής μας και η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν και να προσφέρουν υπηρεσίες χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των ανθρώπων που έχουν ταχθεί να υπηρετούν, μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, τον συνάνθρωπό μας. Δυστυχώς, όπως όλοι οι πολίτες, έτσι κι αυτοί, σήμερα δεν άκουσαν το παραμικρό, από το στόμα ενός υπουργού που αδυνατεί να αντιληφθεί τον ρόλο και την αποστολή του».ΠΗΓΗ : Onmed.gr

loading...