Ο Τσίπρας παίζει με τον εκλογικό νόμο κι ονειρεύεται… μπόνους!

707027-2536851.jpg

22-06-2016 5:57

Το τελευταίο του χαρτί, την αλλαγή του εκλογικού νόμου πάση θυσία, φαίνεται έτοιμος να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας πως η πολιτική της κυβέρνησής του οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ήδη τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, πληροφορίες θέλουν τον 42χρονο πολιτικό έτοιμο να αποτολμήσει μια αποκοτιά, μια πολιτική κίνηση που θα βάλει φωτιά στις πολιτικές ισορροπίες.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα στριφογυρίζουν δύο λέξεις: εκλογικό μπόνους. Δηλαδή, ποιο κόμμα θα είναι εκείνο που θα λαμβάνει τον «μποναμά» των επιπλέον εδρών, το πρώτο ή το δεύτερο;

Ήδη, ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις, οι οποίες από μόνες τους συνιστούν μια άνευ προηγουμένου πολιτική μεθόδευση. Μεταξύ άλλων, εκείνο που φαίνεται, κατά πληροφορίες πάντα, ότι συζητείται είναι να πριμοδοτούνται αποκλειστικά κόμματα που έχουν προαναγγείλει ή συνάψει εκ των προτέρων εκλογικές διαδικασίες, ασχέτως με το ποιος τελικά θα είναι ο νικητής των εκλογών ή ακόμη κι αν οι συνεργαζόμενοι ριχτούν στην εκλογική μάχη με ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Υπάρχουν, βεβαίως, κι άλλα τέτοια απίστευτα σενάρια, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της πολιτικής ηθικής. Ένα από αυτά προβλέπει μάλιστα να πριμοδοτείται το δεύτερο κόμμα και η συνεργαζόμενες με αυτό πολιτικές δυνάμεις με αναλογία 2 προς 1 έναντι του πρώτου σε ψήφου κόμματος.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται δύο πράγματα: Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει με κάθε τρόπο να κάνει δύσκολη τη ζωή της ΝΔ, αν όχι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση (εφόσον δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι), αλλά τουλάχιστον στις μεθεπόμενες εκλογές (εάν συγκεντρωθούν απλώς οι 151 ψήφοι), όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Αυτό σημαίνει, πως έστω κι αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει με τον παρόντα εκλογικό νόμο τις επόμενες εκλογές, στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κληθεί να «φορτωθεί» το νέο «αριστερής» εμπνεύσεως εκλογικό νόμο!

Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό στοιχείο, είναι πως ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα τόσο πολύ, για να ξεκινήσουν γρηγορότερα οι εσωκομματικές ζυμώσεις, με δεδομένη την κρίση ταυτότητας που διέρχεται η Κεντροαριστερά.

Βεβαίως, με βάση αυτά τα δεδομένα, ο μύθος της άδολης απλής αναλογικής αρχίζει σιγά – σιγά να ξεθωριάζει.

Το έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, πως όσο κι αν το αφήγημα αυτό παρουσιάζεται ως το πλέον δίκαιο σύστημα, στην παρούσα φάση γεννά πολλά ερωτήματα η σκοπιμότητα της εφαρμογής του, αφού όπως εκτιμούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές:

1ον. Θα ενισχύσει την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων και άρα την πολιτική αστάθεια

2ον. Θα προωθήσει τη δημιουργία μικρών «κομματαρχών» οι οποίοι θα αποκτήσουν λόγο και ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης βάζοντας ο καθένας τους δικούς του όρους. Με τον τρόπο αυτό, όπως είναι φυσικό θα ενισχυθούν κάθε λογής «παζάρια», πάνω και κάτω από το τραπέζι.

3ον. Η πολιτική αστάθεια που θα προκύψει θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ανακατέψει όσο μπορεί περισσότερο την πολιτική «σούπα». Μόνο που οι τακτικισμοί και τα κάθε λογής «πυροτεχνήματα» δεν έχουν καμία αντοχή στο χρόνο. Απλώς, δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά ουσία μηδέν.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr