Ιατρική τεχνολογία: Έρευνα και Καινοτομία, αλλά ο ασθενής γιατρεύεται & οι εταιρείες καταρρέουν από τα χρέη του ΕΣΥ

344322-0012417cf9bc914df44e6dfe2aea0435_l.jpg

10-06-2016 13:45

Συνώνυμη της καινοτομίας, της έρευνας και της αποτελεσματικής φροντίδας ασθενών που πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, είναι η Ιατρική Τεχνολογία, η οποία δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι έχει κάνει ευκολότερη την ζωή των ασθενών, δίνοντας στοχευμένες λύσεις.

Το γεγονός ότι η ιατρική τεχνολογία καινοτομεί συνεχώς (λόγω του υψηλού επιπέδου έρευνας, της ανάπτυξης της βιομηχανίας και της στενής συνεργασίας με τους χρήστες των προϊόντων), φαίνεται και από τους αριθμούς, οι οποίοι είναι καταλυτικοί: Συγκεκριμένα, το 2014, η βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας καταχώρισε 11.124 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δηλ. το 7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό ανά κλάδο στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, 5.300 αιτήσεις υποβλήθηκαν από τον φαρμακευτικό κλάδο και 5.900 από τον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Ως Ιατρική τεχνολογία θεωρείται οποιαδήποτε τεχνολογία χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ανθρώπινη ζωή όπως οι ιατρικές συσκευές, τα προϊόντα εργαστηριακής διάγνωσης, ο εξοπλισμός ιατρικής απεικόνισης και οι λύσεις ηλεκτρονικής υγείας που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση προδιάθεσης ασθενειών και τη θεραπεία των ανθρώπων.

Ανάμεσα στα 500.000 διαθέσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα περιλαμβάνονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, σύριγγες, γάντια από λάτεξ, αλλά επίσης γυαλιά, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα ακοής, εξετάσεις αίματος και ούρων. Η πλέον εξελιγμένη μορφή της ιατρικής τεχνολογίας περιλαμβάνει σαρωτές σώματος, καρδιακές βαλβίδες και βηματοδότες, τεχνητές αρθρώσεις για τα γόνατα και τα ισχία.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), στηρίζει δυναμικά για 2η συνεχή φορά την 2η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης (MedTech Week) που διοργανώνει η συμμαχία MedTech Europe, από 13 έως 19 Ιουνίου, για την αξία της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φροντίδα της υγείας, την υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων Υγείας και την εθνική οικονομία.

c60bf80decbff0eb37ccb6574f446fd7 L

Η ιατρική τεχνολογία βρίσκεται παντού γύρω μας, πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα όπως από ένα τεστ εγκυμοσύνης μέχρι μια αναπηρική καρέκλα ή ένα μπαστούνι βαδίσματος που θα χρειαστούμε με την πάροδο της ηλικίας.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του ΣΕΙΒ, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα συμβάλλουν στον περιορισμό του κόστους περίθαλψης για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τον περιορισμό της χρήσης αναποτελεσματικής αγωγής, μειώνει τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς. Παράλληλα βοηθούν στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, αναπτύσσοντας στοχευμένη θεραπεία και παρακολουθώντας στενά την πορεία της υγείας του ασθενή.

Στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται σχεδόν 25.000 εταιρίες ιατρικής τεχνολογίας που απασχολούν πάνω από 575.000 υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένους. Οι περισσότερες έχουν τη βάση τους στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Ο κλάδος αποτελείται από 95% μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης του κοινού και των φορέων για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα, ο ΣΕΙΒ αξιοποιεί τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησε σελίδα Facebook www.facebook.com/medtechweekgrbyseiv/?fref=ts σελίδα Instagram www.instagram.com/byseiv/ και κανάλι Youtube, αναρτώντας ενδιαφέροντα Posts, videos και φωτογραφίες που αφορούν στην καινοτομία της ιατρικής τεχνολογίας. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε την αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας κάνοντας Like, Feed & Share! Αναζητήστε το υλικό μας με hashtag #medtechweekgr & #medtechweek

Αν θέλετε να ελέγξετε και να διευρύνετε τις γνώσεις σχετικά με την ιατρική τεχνολογία μπορείτε να απαντήσετε σ’ ένα πρωτότυπο Quiz που δημιουργήθηκε ειδικά για την MedTech Week. Επισκεφθείτε https://quizzes.typeform.com/to/jyceRl

Το ΔΣ του ΣΕΙΒ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Παύλο Αρναούτη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας αναφέρει ότι «Δυστυχώς στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι δυσανάλογος με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία τόσο για ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης όσο και για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, τα υπέρογκα χρέη προς τις εταιρείες μας από τα Νοσοκομεία – δημόσια και ιδιωτικά – που έχουν οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική εγχώρια παραγωγή, η ελληνική βιομηχανία (εμπορική και κατασκευαστική) καταφέρνει και συνεχίζει να απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, συμβάλλοντας όσο μπορεί στην αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών και στη βιώσιμη λειτουργία των νοσοκομείων».

3983d8d6ae2d53302bb03a5e80a7c9a9 L

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινεί Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 144 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Σχετικά με την MedTech

Η MedTech αποτελεί την συμμαχία των δύο μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Συνδέσμων της Βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας, EDMA & EUCOMED και ιδρύθηκε το 2012. Η Edma εκπροσωπεί την Βιομηχανία των In-vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η Eucomed την Βιομηχανία Ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Στην Ευρωπαϊκή αγορά Ιατρικής Τεχνολογίας η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε €100 δις, δραστηριοποιούνται 25.000 εταιρείες αιχμής τεχνολογίας και απασχολούνται πάνω από 575.000 εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Το 10,4% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ δαπανάται στην Υγεία και ένα 7,5% αυτού του αριθμού, αποτελεί συνεισφορά της Ιατρικής Τεχνολογίας.ΠΗΓΗ : Onmed.gr