Δανειστές προς Ελλάδα: «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» για τη δόση

703496-1418475.jpg

09-06-2016 9:45

Στον… ΟΤΕ κόλλησε η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρω αφού η σημαντικότερη για τους δανειστές εκκρεμότητα που απομένει είναι η μεταβίβαση του 6% του ΟΤΕ του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Χθες, Τετάρτη (09/06/2016) οι Γερμανοί βουλευτές διαπίστωσαν… εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση στη συνεδρίαση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση όταν η κατάσταση ξεκαθαρίσει.

Στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν και οι δύο αφορούν τον ΟΤΕ. Η μια είναι η μεταβίβαση του ποσοστού 6% του Δημοσίου και η άλλη η ασυλία για τα στελέχη του Ταμείου. Και τα δύο θέματα ουσιαστικά αφορούν τον ΟΤΕ αφού αν το ποσοστό περασει στο ΤΑΙΠΕΔ αργά ή γρηγορα θα πρεπει να πουληθεί. Και το δικαίωμα πρωτης αρνησης που εχουν οι Γερμανοί από τη σύμβαση απόκτηση του ΟΤΕ από το Δημόσιο θα οδηγήσει το ποσοστό σε αυτούς και θα υπάρξουν φωνές περί ξεπουλήματος. Γι’ αυτό και πρέπει να περασει και η ασυλία για τα στελέχη του Ταμείου ώστε να είναι προστατευμένα από πιθανές κατηγορίες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν ανησυχούν από το κώλυμμα που παρουσιάστηκε στη Γερμανία και αναφέρουν ότι «αύριο (ενν. σήμερα), και τυπικά, το Euroworking Group, που πραγματοποιείται στη Φιλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης».

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι εκτός απροόπτου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί η επικύρωση των αποφάσεων από τουλάχιστον 5 κοινοβούλια της ευρωζώνης. Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, την ίδια ημέρα ή μια ημέρα αργότερα στις 17 Ιουνίου, θα συνέλθει το ΔΣ του ESM υπό τον κ. Ντάισελμπλουμ για να εγκρίνει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...