Γερμανία: Ο Γιοάχιμ Γκάουκ δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία

702825-gauck.jpg

07-06-2016 2:39

Στα 76 του χρόνια ο Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην αντιφρονών της Ανατολικής Γερμανίας, και αφού έδωσε πνοή σε ένα κυρίως συμβολικού χαρακτήρα προεδρικό αξίωμα που είχε κηλιδωθεί από σκάνδαλα προκατόχων του, παίρνοντας θέση για την προσφυγική κρίση και καλώντας την Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες του γεωπολιτικού της ρόλου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (6/6) ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας του.

Ο εξαιρετικά δημοφιλής Γιοάχιμ Γκάουκ είναι η πρώτη προσωπικότητα της κομμουνιστικής Γερμανίας που αναλαμβάνει το αξίωμα στην ενοποιημένη Γερμανία.

Μετά την εκλογή του τον Μάρτιο 2012, ο Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην πάστορας, χωρίς στενή πολιτική ταυτότητα, που ζει σε ελεύθερη ένωση με μία δημοσιογράφο κατά 20 χρόνια νεότερή του, ξεκίνησε τη θητεία του με την έκφραση συγγνώμης για τα ναζιστικά εγκλήματα στη Γαλλία, στο χωριό Οραντούρ-συρ-Γκλαν, στο χωριό Λίντιτσε της Τσεχίας και στην Ελλάδα.

Γεννημένος το 1940 στο Ροστόκ, γνώρισε το 3ο Ράιχ και την κατοχή της χώρας του από τους Σοβιετικούς , που έστειλαν στη Σιβηρία ανάμεσα στο 1951 και το 1955 τον πατέρα του, πρώην αξιωματικό του στρατού και μέλος του εθνικο-σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ λέει ευθαρσώς ότι το 3ο Ράιχ «θέλησε να καταλύσει όλες τις οικουμενικές αξίες». Πιστεύει όμως παράλληλα, και το διατύπωσε ομιλία του το 2014, ότι ήρθε η ώρα για τη Γερμανία, που έχει εξελιχθεί σε υπόδειγμα δημοκρατίας, να αναλάβει τις ευθύνες της σε διεθνές επίπεδο.

«Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, ως καλός εταίρος, πρέπει να δεσμευτεί ταχύτερα, και κατά τρόπο περισσότερο αποφασιστικό και ουσιαστικό», ακόμη και όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του στρατού της, είχε πει παρά τις αντιστάσεις που προέρχονται από το μιλιταριστικό παρελθόν της Γερμανία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...