Ομπάμα και Χίλαρι κατά Τραμπ – Έχασε στο γκολφ από το… Μεξικό ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος

701775-obama-xilari-trump.jpg

02-06-2016 22:59

Εν αναμονή της επιλογής του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος την επόμενη εβδομάδα, όταν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς θα βρεθούν αντιμέτωποι στους προκριματικούς που θα διεξαχθούν την Τρίτη στην Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ, βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι έγινε μια υγιής συζήτηση στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια εκδήλωσης υποστηρικτών του, που μετέδωσε το PBS.

«Οι ψηφοφόροι θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος την επόμενη εβδομάδα», εκτίμησε ο Ομπάμα.

Το προβάδισμα σε αριθμό εκλεκτόρων για το Δημοκρατικό Κόμμα έχει η Χίλαρι Κλίντον, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποφασιστικότητα του Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστή από το Βερμόντ, να μην εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, μέχρι τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος.

Ο Ομπάμα έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους, παρά το γεγονός ότι έχει (πολιτικά) καταγραφεί η προτίμηση κι ο θαυμασμός του για τη Χίλαρι Κλίντον, την υποψηφιότητα της οποίας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αντιμετώπισε το 2008. Ο Ομπάμα διόρισε την Κλίντον στη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ…

Ομπάμα κατά Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Έλκχαρτ, στην πολιτεία της Ιντιάνα, ο Ομπάμα επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για την πρόταση του να αποδυναμώσει την υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε η διακυβέρνησή του. Ο Ομπάμα είχε επισκεφτεί τη συγκεκριμένη πόλη σε διάστημα τριών εβδομάδων από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ η πόλη ανέκαμψε από την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε.

Οι δηλώσεις του Ομπάμα στο Έλκχαρτ προδιαγράφουν τη λογική των επιχειρημάτων που ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της γενικής προεκλογικής εκστρατείας, κατά του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ομπάδα δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, αλλά επιτέθηκε στις πολιτικές προτάσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, με την κριτική του να επικεντρώνεται στην υπόσχεση που έχει δώσει ο Τραμπ για την απενεργοποίηση του νομικού πλαισίου Dodd-Frank αναφορικά με τη λειτουργία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ.

«Πώς μπορεί κάποιος να λέει ότι εμείς αποδυναμώσαμε τους κανονισμούς λειτουργίας στην Wall Street; Έχουμε ξεχάσει τι έγινε πριν από οκτώ χρόνια; Η προοπτική μιας ψήφου σε κάποιον που θα τους δώσει την ευκαιρία να επαναλάβουν τα ίδια καταστρέφοντας την οικονομία, δεν έχει αντίκρισμα λογικής. Δεν μ’ ενδιαφέρει αν κάποιος είναι Δημοκρατικός, Ρεπουμπλικάνος ή ανεξάρτητος. Γιατί θα κάνατε κάτι τέτοιο;», αναρωτήθηκε με έμφαση ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που αποχωρεί από το Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ενδιαφέρεται άμεσα ο διάδοχος του να είναι Δημοκρατικός, προκειμένου να συνεχίσει τα μέτρα που προώθησε στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η οικονομική ανάκαμψη του Έλκχαρτ

Με την επίσκεψή του στο Έλκχαρτ ο Ομπάμα θέλησε να προβάλει την επιτυχία των πολιτικών που ακολούθησε, έναντι των θέσεων που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η επίσκεψη που είχε κάνει στην πόλη στις αρχές του 2009, είχε πραγματοποιηθεί εν μέσω της μάχης που δινόταν στο Κογκρέσο, προκειμένου να περάσει οικονομικό πακέτο 800 δισ. δολαρίων για την ενεργοποίηση του πακέτου οικονομικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Το Έλκχαρτ είχε ποσοστό ανεργίας 19,6% το 2009, ενώ το ποσοστό αυτό έχει σήμερα μειωθεί στο 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στην Ιντιάνα Μάικ Πενς δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακάμψει ανεξάρτητα από τις πολιτικές που εφάρμοσε ο Ομπάμα. «Νομίζω ότι οι κάτοικοι του Έλκχαρτ επανέφεραν την οικονομία σε θετικό επίπεδο, παρά τα βάρη από την αύξηση των φόρων, αλλά και τη σφοδρά κανονιστική συμπεριφορά της Ουάσιγκτον απέναντί τους», υποστήριξε ο κυβερνήτης σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Elkhart Truth».

Ο Ομπάμα έχει τηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων από τους δύο υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ έχει ξεκάθαρα αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει όποιον αναδειχτεί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

«Η βασική ιστορία που οι Ρεπουμπλικάνοι μας λένε για την οικονομία, δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα. Απλά τα πράγματα δε γίνονται έτσι», δήλωσε ο Ομπάμα σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, στο τοπικό γυμνάσιο.

Επιλογή σιωπής για την Κλίντον

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος που είχε εγκαταστήσει και συντηρούσε τεχνικά το σύστημα διαχείρισης των προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον θα επικαλεστεί την προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων του, και θ’ αρνηθεί ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της ανοιχτής ακρόασης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Hill».

Ο Μπράιαν Παγκλιάνο θ’ αρνηθεί ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις της συντηρητικής ομάδας νομικών ζητημάτων Judicial Watch, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, ανέφεραν σε αίτησή τους οι δικηγόροι του χθες το απόγευμα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Την ίδια ώρα ωστόσο η Χίλαρι Κλίντον κατήγγειλε τις «επικίνδυνα ασυνάρτητες» θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ.

«Το να κάνουμε τον Ντόναλντ Τραμπ αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ένα ιστορικό σφάλμα», δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε ιδιαίτερη επιθετικό τόνο, από το Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια), κατακεραυνώνοντας έναν υποψήφιο «που δεν κατανοεί ούτε την Αμερική ούτε τον κόσμο».

«Δεν είναι κατάλληλος να αναλάβει μια θέση που απαιτεί γνώσεις, υπομονή και μια τεράστια αίσθηση ευθύνης» συνέχισε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ η οποία υπενθύμισε στο ακροατήριο τις θέσεις που έχει υποστηρίξει ο μεγιστάνας σχετικά με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία έως τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν είναι κάποιος που θα έπρεπε να κατέχει τους κώδικες για τα πυρηνικά όπλα» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Ακόμα κι αν δεν ήμουν υποψήφια, θα έκανα ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκλεγεί ποτέ πρόεδρος καθώς είμαι πεπεισμένη ότι θα οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι».

Η ίδια η Χίλαρι άλλωστε, όπως επισήμανε, γνωρίζει τη δυσκολία της «δουλειάς» του προέδρου.

«Θα αφήσω τους ψυχιάτρους να εξηγήσουν τα συναισθήματα στοργής του προς τους τυράννους» κατέληξε.

Για την Χίλαρι Κλίντον εξάλλου, το διακύβευμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου είναι μια επιλογή μεταξύ «μιας Αμερικής του φόβου και μιας Αμερικής της εμπιστοσύνης».

Ο Τραμπ και το τουρνουά γκολφ Doral

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ειδικών θέρετρων γκολφ και στρέφεται κατά του Μεξικού στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε μια ισχυρή απογοήτευση από την προαναφερόμενη χώρα, καθώς έχασε τη διοργάνωση σημαντικού τουρνουά γκολφ που διοργάνωσε παραδοσιακά στις εγκαταστάσεις του στο Μαϊάμι. Ο διοργανωτής PGA Tour ανακοίνωσε ότι το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στο… Μεξικό!

Παρά το γεγονός ότι ο διοργανωτής υποστήριξε ότι η απόφαση δεν ήταν πολιτική, ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι ακολουθεί τις αποφάσεις αμερικανικών εταιριών να μεταφέρουν τις δραστηριότητές του στο Μεξικό. «H PGA Tour βάζει το κέρδος πάνω από τις δουλειές χιλιάδων Αμερικανών, εκατομμυρίων δολαρίων σε εισόδημα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις χορηγίες χιλιάδων οπαδών του γκολφ, που το έχουν κάνει ετήσια παράδοση. Η απόφαση αυτή ενσωματώνει τον κεντρικό λόγο για τον οποίο επιδιώκω την εκλογή μου στην προεδρία των ΗΠΑ», τόνισε ο Τραμπ.

Η PGA δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γκολφ θα μετακινηθεί από τις εγκαταστάσεις του Τραμπ, σε εγκαταστάσεις στην πόλη του Μεξικού, με χορηγία του ομίλου επιχειρήσεων Grupo Salinas.

Ο επιθεωρητής της PGA Τιμ Φίντσεμ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η απόφαση αυτή ήταν απαραίτητη «όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε οικονομικά τη διοργάνωση. Αναφορικά με το άθλημα του γκολφ, δεν έχουμε κάποιο θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Από πολιτική άποψη, είμαστε ουδέτεροι. Η διοργάνωσή μας δεν έχει αναμειχθεί ποτέ σε προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Φίντσεμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντάμπλιν του Οχάιο.

Σημειώνεται ότι τη χορηγία του τίτλου των αγώνων είχε η Cadillac, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής διοργάνωσης. Από την πλευρά του, ο γιος του Τραμπ, Έρικ, δήλωσε ότι η Cadillac ήταν διαθέσιμη να συνεχίσει.

«Η Cadillac είναι έτοιμη και διατεθειμένη να συνεχίσει ως χορηγός του τίτλου για το πρωτάθλημα. Μπορώ επίσης να πω ότι η Cadillac είναι μια φανταστική εταιρία και ένας μακρόχρονος συνεργάτης των επιχειρήσεων Τραμπ, ενώ έχουμε μια άψογη επιχειρηματική σχέση», ανέφερε.

Το αναφερόμενο τουρνουά γκολφ (Doral Tournament) είναι από τις μεγαλύτερες ετήσιες διοργανώσεις γκολφ, συγκεντρώνοντας παίκτες από ολόκληρο τον κόσμο, με έπαθλο έξι εκατ. δολαρίων, ενώ διοργανώνεται από το 1962.

Πολιτική κατά των προσωπικών επιθέσεων

Οι δηλώσεις Ομπάμα δείχνουν την αποφασιστικότητά του να έχει ενεργό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα των γενικών προεδρικών εκλογών, αμέσως μόλις επιλεγεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα. Παράλληλα, έχουν χαρακτήρα «προθέρμανσης» έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ομπάμα μπορεί να μεταφέρει το πεδίο βαρύτητας της κριτικής του προεκλογικού αγώνα στα ζητήματα πολιτικής, όπως η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας. Με την τακτική αυτή, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κλείσουν το κενό στρατηγικής έναντι του Τραμπ που έχει η Χίλαρι Κλίντον, αποκρούοντας τις προσωπικές επιθέσεις που επιλέγει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος κι αναγκάζοντάς τον να κινηθεί στο πεδίο των πολιτικών επιλογών του.

Η υπόθεση με τη μεταφορά του τουρνουά γκολφ στο Μεξικό έχει συμβολικό, αλλά και οικονομικό, κόστος τόσο για το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, όσο και για τον ίδιο. Σε πολιτικό επίπεδο, τον φέρνει αντιμέτωπο με τις δηλώσεις του κατά των Μεξικανών και των μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντάς του ότι θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει ως ψηφοφόρους. Έτσι, αναγκάζεται να λάβει θέση άμυνας και να τονίσει τον κεντρικό λόγο συμμετοχής του στην προεδρική κούρσα.

Σε προσωπικό επίπεδο, τέλος, έχει οικονομικό κόστος για τα έσοδα των επιχειρήσεών του, από τη μόνιμη απώλεια του τουρνουά γκολφ στις εγκαταστάσεις Τραμπ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...