Η κλιματική αλλαγή ένας από τους βασικότερους κινδύνους για την Παγκόσμια Κληρονομιά

699825-3389cli.jpg

27-05-2016 6:12

Από τα Μοάι, τα αγάλματα στο νησί του Πάσχα, μέχρι τους ορεσίβιους γορίλες του εθνικού πάρκου Μπουίντι στην Ουγκάντα αλλά και το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, η κλιματική αλλαγή αποτελεί «έναν από τους βασικότερους κινδύνους» για την Παγκόσμια Κληρονομιά, επισημαίνεται σε μια έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη (26/5) στη δημοσιότητα.

Με τίτλο «Παγκόσμια Κληρονομιά και τουρισμός ενώπιον της κλιματικής αλλαγής», η έκθεση αυτή που συντάχθηκε από κοινού από την Ουνέσκο, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Unionofconcernedscientists (UCS), μελετά 31 φυσικές και πολιτιστικές τοποθεσίες σε 29 χώρες, μεταξύ των χιλιάδων εγγραφών που απαριθμεί ο κατάλογος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το σκηνικό που διαγράφεται μετά τη σύνθεση πολλών ερευνών είναι ανησυχητικό.

«Όλες οι περιοχές που διερευνήθηκαν έχουν ήδη υποστεί κάποιου βαθμού επιπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε ο Άνταμ Μάρκαμ, του UCS, ένας εκ των συντακτών.

«Το πρόβλημα υφίσταται ήδη αυτή τη στιγμή σε αυτούς τους χώρους, και σε κάθε περίπτωση, θα επιδεινωθεί στο μέλλον» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιταχυνόμενη τήξη των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η επιδείνωση της ξηρασίας, οι καταρρακτώδεις βροχές κ.α: ο κατάλογος με τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουν αυτά τα τοπία δεν έχει τέλος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...