Κομισιόν: Συμφωνούμε με κάθε γράμμα του ανακοινωθέντος του Eurogroup

699787-anika.jpg

26-05-2016 22:08

Τίποτα δεν έχει να προσθέσει, καθώς συμφωνεί με κάθε… γράμμα του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup, η Κομισιόν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

«Συμφωνούμε με κάθε γράμμα του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup», δήλωσε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στα αιτήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί ποσοτικοποίησης και συγκεκριμενοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Χωρίς επίσης να δεσμευτεί, η Μπράιτχαρτ τόνισε: «Η Κομισιόν συμφωνεί με κάθε γράμμα με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup […] Είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε».

Η ανακοίνωση του Eurogroup περιλαμβάνει μικρές παρεμβάσεις για το χρέος έως το τέλος του προγράμματος στήριξης, το 2018, ενώ για τη συνέχεια προβλέπει ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο οι εταίροι θα συζητήσουν πιο βαθιά μέτρα στήριξης, όπως επιμήκυνση των δανείων και επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές.

Ωστόσο, η εν λόγω αναφορά σε επιμηκύνσεις δεν συνοδεύεται από οποιονδήποτε αριθμό ή μέγεθος που να υποδεικνύει το μέγεθος της ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στελέχη του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν «έχει στην κατοχή του ένα ξεκάθαρο και λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

«Στην ουσία θα πρέπει να υπάρξει διαβεβαίωση ότι το «πακέτο» των μέτρων που προτείνει η Ευρωζώνη είναι ταυτόσημα με αυτά που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί το χρέος. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι τα ακριβή μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση εάν ο στόχος του πλεονάσματος δεν υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα. Όλοι κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Πηγή: newmoney.grΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...