Βερολίνο για Eurogroup: Είναι ένα καλό αποτέλεσμα

699470-germania.jpg

25-05-2016 21:07

«Δρόμος ανοιχτός για την δεύτερη δανειακή δόση», είναι ο τίτλος άρθρου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα.

Το άρθρο έχει ως εξής:

«Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για την δεύτερη δανειακή δόση. Τον Ιούνιο θα απoδεσμευθούν τα πρώτα χρήματα. Συνολικά 10,3 δισ. πρόκειται να διοχετευθούν στην Αθήνα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Γκάμπριελ επαίνεσε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Στην Ελλάδα πρόκειται να εισρεύσουν πληρωμές από το πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αποφάσισαν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Επτάμισι δισεκατομμύρια θα καταβληθούν τον Ιούνιο. Τα υπόλοιπα πρόκειται να ακολουθήσουν αργότερα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση.

Οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές επιβεβαίωσαν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για ‘πολύ καλά νέα’, τα οποία δείχνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι πλήρως εντός τροχιάς.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιπλέον βήματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκαν από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις φόρων, η ίδρυση ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων, όπως και η θεσμοθέτηση ενός ‘φρένου χρέους’.

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση επαινεί τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε για ένα ‘πολύ καλό αποτέλεσμα’. «Όλοι υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση το γεγονός ότι χθες τη νύχτα υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα» στο Eurogroup είπε ο Γκάμπριελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο Μέρκελ, μετά από συνεδρίαση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου στο Μέζεμπεργκ.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σημαντικά υπό πίεση. Η επιτευχθείσα περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη δεν επιτρέπεται να καταστραφεί και πάλι, είπε ο Γκάμπριελ. Ο Αντικαγκελάριος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το αποτέλέσμα των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΝΤ παραμένει

Το ΔΝΤ σηματοδότησε την ετοιμότητά του να συμμετέχει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ είχε προηγουμένως ζητήσει σημαντικές ελαφρύνσεις χρέους. Αυτές όμως θα υπάρξουν μόνο όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το 2018.

Όχι «κούρεμα» χρέους

Μέχρι τότε, το Eurogroup θέλει να ανακουφίσει την Ελλάδα από το βάρος του χρέους. Έτσι πρόκειται βραχυπρόθεσμα να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις για την αποπληρωμή δανείων. Με μια πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, το Eurogroup επιθυμεί την καταβολή μεσοπρόθεσμων κερδών στην Ελλάδα. Κέρδη, τα οποία έχουν επιτευχθεί από την ΕΚΤ κατά την διενέργεια πράξεων επί ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αθήνας πρόκειται να εισπράξει περίπου 20 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

Οι διεξαγόμενες επί του παρόντος συνομιλίες είναι μέρος του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αποφάσισαν το καλοκαίρι του 2015 ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ύψους έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν από αυτά καταβληθεί 21, 4 δισεκατομμύρια».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...