Για «μίζα» 3,2 εκατ. μάρκων συνελήφθησαν ο Ανδρέας Μαρτίνης κι η σύζυγός του


17-05-2016 9:56

Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν φέρεται να εισέπραξε το ποσό από γερμανική εταιρεία που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό – Σε offshore στη Λιβερία και σε ελβετική τράπεζα έστειλε τα λεφτά ο Μαρτίνης – Πανηγυρική δικαίωση της πολύχρονης έρευνας του Newsbomb.gr.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή (20/05/2016) ζήτησαν κι έλαβαν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης κι η σύζυγος του, Γεωργία.

Οι δύο τους συνελήφθησαν μετά από εντάλματα που αφορούσαν κατηγορία για «μίζα» περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, ποσό που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν από γερμανική εταιρεία, που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

«Αυτό το κατηγορητήριο το ακούω για πρώτη φορά», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Μαρτίνη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατηγορητήριο τόσο εναντίον του ίδιου όσο και της γυναίκας του.

«Τα χρήματα είναι από περιουσία της γυναίκας μου που η οικογένεια της είναι γνωστό ότι είχε δραστηριότητα στο εξωτερικό. Είναι φορολογημένα και πρώτα ο Θεός όταν βγει η απόφαση του Εφετείου θα δείτε πως δικαιολογούνται», δήλωσε, κατά την έξοδο του από το γραφείο του ανακριτή.

«Τα χρήματα μπήκαν σε λογαριασμό δικηγόρου, ο οποίος έκανε τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ήταν η μόνη εταιρεία που έδινε unblock για να την εξοφλήσει το νοσοκομείο. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για σύμβαση μεταξύ δυο εταιρειών γερμανικών και ο δικηγόρος είναι ξάδερφος της συζύγου μου», πρόσθεσε.

«Είναι όλα δηλωμένα», κατέληξε.

Δείτε εδώ το κατηγορητήριο σε βάρος του Α. Μαρτίνη

Δείτε το βίντεο του CNN Greece:

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr  φωτογραφίες από την άφιξη του Μαρτίνη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

martinis mesa araxni

Το χρονικό της υπόθεσης

Το βράδυ της Δευτέρας (16/05/2016) με εντολή των δικαστικών Αρχών, αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν στην εκτέλεση των δύο ενταλμάτων του ανακριτή, ενώ έκαναν εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη στην Κηφισιά και στο εξοχικό τους, στη Ραφήνα.

Η υπόθεση αφορά – σύμφωνα με την κατηγορία – μίζα περίπου 3,2 εκατ. μάρκων, που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν από γερμανική εταιρεία.

Η εταιρεία προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και φέρεται να κατέβαλε το ποσό της μίζας – σύμφωνα με τις αρχές – για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε, σύμφωνα με την κατηγορία, για να αγοραστεί κτήριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράϊκου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μαρτίνη. Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μέσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών διαπίστωσαν πως:

Το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δηλαδή κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συνήφθη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία «Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ», με συνολικό κόστος 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εισαγγελέων Δραγάτση – Ελευθεριάνου, ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρεία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Αρχές, ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων «φεύγει» εκείνη την περίοδο από λογαριασμούς της εταιρείας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα.

Από εκεί ξεκινά μια διαρκής εναλλαγή λογαριασμών ώστε να χαθούν τα ίχνη του χρήματος. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην off-shore εταιρεία «Στέιτ Εντερπράιζις», με έδρα τη Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα, ιδιοκτήτες της είναι ο Ανδρέας κι η Γεωργία Μαρτίνη. Οι απαντήσεις αυτές έφτασαν στα εισαγγελικά γραφεία μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία.

Σύμφωνα με την έρευνα με το ποσό αυτό η εταιρεία αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο, μεταξύ άλλων, στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA που ενοικιάζει το χώρο. Το 2010, σύμφωνα με τη δίωξη, από την off-shore εταιρεία αποκτά την ψιλή κυριότητα του κτηρίου η Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Φοβήθηκαν ότι θα προσπαθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό

Τις… γνωστές «διαρροές» φοβήθηκαν οι Αρχές που ανέλαβαν την υπόθεση Μαρτίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι δικαστικές όσο κι οι αστυνομικές Αρχές θεώρησαν πιθανό ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» να ενημερωθεί για τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του και να προσπαθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό τα εντάλματα παραδόθηκαν αυτοπροσώπως στον επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr