Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Εκδηλώσεις μνήμης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


22-05-2016 14:08

Με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας,τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου η οποία ήταν κεντρική ομιλήτρια ,μεταξύ άλλων, τόνισε ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας δεν είναι ο ρεβανσισμός και η εκδίκηση, αλλά η αναγνώριση και ένα ‘ειλικρινές συγγνώμη’ από την Τουρκία, που ευθύνεται για το φρικτό θάνατο, αθώων ανθρώπων. «Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον είναι να αποδεχτούμε την πραγματική καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και να φροντίσουμε να διδαχθούμε από αυτά, ώστε να μην επαναληφθούν» είπε η κ. Πατουλίδου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Σας διαβεβαιώνω ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, τιμούν και θα τιμούν πάντα τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, όσα εμπόδια και να θέλουν να βάλουν ορισμένοι. Εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, είναι πρωτίστως ημέρα καθήκοντος και ευθύνης απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που περιμένουν τη δικαίωση. Αυτό το βάρος της μεγάλης ευθύνης, για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας, οφείλουμε εμείς να το σηκώσουμε».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr