Γιούνκερ: «Σε περίπτωση Brexit η Βρετανία θα γίνει τρίτη χώρα»

697981-pt.jpg

20-05-2016 16:56

«Εάν οι Βρετανοί πουν “όχι”, πράγμα που δεν ελπίζω, η κοινοτική ζωή δεν θα συνεχιστεί όπως πριν»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την θέση της ως τρίτης χώρας σε περίπτωση Brexit.

Ο κ. Γιούνκερ είναι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση Brexit, λέει: «Είμαι σίγουρος ότι «οι αποστάτες» δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές τις αγκάλες. Εάν οι Βρετανοί πουν “όχι”, πράγμα που δεν ελπίζω, η κοινοτική ζωή δεν θα συνεχιστεί όπως πριν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί να αντιμετωπισθεί ως ένα τρίτο κράτος χωρίς να του κάνουμε χάρες δεν είναι απειλή, όμως οι σχέσεις μας δεν θα είναι ίδιες με τις σημερινές», προειδοποιεί.

Αν η Βρετανία αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανίδρυσης. Σε αυτήν δε την περίπτωση θα πρέπει άραγε να είναι αγγλικού τύπου ή να εστιασθεί στον πυρήνα των ιδρυτικών χωρών;

«Ανάμεσα στους έξι δεν έχουμε ταύτιση απόψεων. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση που αποφασίσαμε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, για την οποία κανείς δεν μιλάει κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Δεν θα είναι εύκολο», ομολογεί ο Ζαν-Κλοτν Γιούνκερ.

«Δεν είμαι καχύποπτος σχετικά με την ιδέα επανίδρυσης της Ευρώπης, όμως κάτι τέτοιο θα προστεθεί στην ευρωπαϊκή διαίρεση… εάν μια μεγάλη πρωτοβουλία ξεκινήσει από ένα από τα μεγάλα κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την υποστηρίξει».

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...