Σηκώνει το γάντι το ΔΝΤ – Αιχμηρή απάντηση στον Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

697667-lagarde_soible.jpg

19-05-2016 18:38

Μια μέρα μετά τα …μισόλογα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος, τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Ηandelsblatt, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την παραχώρηση μίας μακράς περιόδου χάριτος των υφισταμένων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκαθάρισε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου, ότι θα καταθέσει σχετικές προτάσεις στο Eurogroup που θα γίνει στις 24 Μαΐου.

Μάλιστα, η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε μια μέρα μετά τα …ήξεις αφήξεις του κ. Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται να συζητά για ελάφρυνση χρέους μετά το 2017 και μάλιστα μετά τις γερμανικές εκλογές, ώστε να μην απαιτηθεί η έγκριση της γερμανικής Βουλής για το θέμα, πριν γίνουν οι εκλογές.

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

 Συμπλήρωσε δε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.

Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

«Αυτό θα σημαίνει πολλή λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...