Ισπανία: Δέκα ημέρες θα χρειαστούν για να κατασβεστεί η πυρκαγιά στη χωματερή ελαστικών

696718-xx.jpg

16-05-2016 22:04

Η οργάνωση Οικολόγοι σε Δράση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος εξέφρασε ανησυχίες για τις ουσίες που εκλύονται όταν καίγονται ελαστικά

Περίπου δέκα ημέρες θα χρειαστούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε μια γιγάντια χωματερή ελαστικών νότια της Μαδρίτης, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα, όπου βρίσκεται ένα μέρος αυτής της ανοιχτής χωματερής, «υπολογίζει πως, όταν η πυρκαγιά θα έχει σβήσει εντελώς σε μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες, θα απομένουν 30.000 τόνοι ελαστικών που θα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να ξαναχρησιμοποιηθούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/05) σ’ αυτή τη παράνομη χωματερή, η οποία είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Τύπο. Εκτείνεται σε 100 στρέμματα, όσο 14 ποδοσφαιρικά γήπεδα, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Μαδρίτης, και υφίσταται από τη δεκαετία του 1990.

Οι αρχές απομάκρυναν την Παρασκευή σχεδόν 10.000 ανθρώπους, οι κατοικίες των οποίων βρίσκονται κοντά σ’ αυτή τη ζώνη ανάμεσα σε δύο κοινότητες, τη Σεσένια και τη Βαλντεμόρο, και δύο περιφέρειες: αυτές της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λα Μάντσα. Το Σάββατο (14/05) επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Ο υπεύθυνος για το Περιβάλλον στην περιφέρεια της Καστίλλης-Λα Μάντσα φάνηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του της περιφέρειας της Μαδρίτης.

«Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και επικεντρώνουμε στην ποιότητα του αέρα», διαβεβαίωσε ο Φρανθίσκο Μαρτίνεθ Αρόγιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Υπενθύμισε πως η πυρκαγιά οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε εμπρησμό.

Η οργάνωση Οικολόγοι σε Δράση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος εξέφρασε ανησυχίες για τις ουσίες που εκλύονται όταν καίγονται ελαστικά.

Μεταξύ των ρυπαντών αυτών περιλαμβάνονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (HAP) που θεωρούνται επικίνδυνοι και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινογόνοι.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr