Μετρήσεις Ζωής: Το πρόγραμμα της Novartis και η ένδεια της πρόληψης στα χρόνια της κρίσης

343155-9d38cd751f92ea703364189c18ca1d95_l.jpg

09-05-2016 18:29

Tο νέο ασφαλιστικό που ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ, οδηγεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους χρονίως πάσχοντες στον Καιάδα, καθώς βάζει σχεδόν τέλος στην πρόληψη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τους οδηγεί σε ανεξέλεγκτα μονοπάτια.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη) κ. Χρήστος Δαραμήλας σε συνέντευξη τύπου για το Κοινωνικό Πρόγραμμα Μετρήσεις Ζωής που υλοποιεί η Novartis Hellas και το οποίο συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Όπως τόνισε ο κ. Δαραμήλας, η πρόληψη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι πολύ σημαντική και ενώ πριν την κρίση ο έλεγχος ενός ασθενή από τον γιατρό του ήταν περί τα 45 λεπτά, σήμερα ανέρχεται μόνο σε 7 λεπτά. Επιπλέον, εκτός από την ένδεια πρόληψης, οι επιπλοκές του διαβήτη είναι πολύ σοβαρές οι οποίες εκτοξεύουν το κόστος της νόσου και ειδικότερα, το 8πλασιάζουν. Η κρίση έχει οδηγήσει ακόμη στην αγορά μη ποιοτικών αναλώσιμων ενώ αναλώσιμα για τους διαβητικούς δεν υπάρχουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος προσέθεσε, ακόμη, ότι ευτυχώς που υπάρχουν ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, Κοινωνικά Ιατρεία και εταιρείες σαν την Novartis. 

Ο ετήσιος τακτικός έλεγχος, ο οποίος αποτελεί την βάση της ορθής πρόληψης θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 35 ετών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Novartis για τη διοργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος «Μετρήσεις Ζωής», σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, το οποίο προσφέρει σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικούς ελέγχους με διάφορες εξετάσεις που παρέχονται μέσω του προγράμματος. Οι «Μετρήσεις Ζωής», έχουν σκοπό να τονίσουν τη σπουδαιότητα των γενικών προληπτικών εξετάσεων, να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες. Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος ταυτίζεται με τους στόχους της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και για το λόγο αυτό αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς η στήριξη αυτής της προσπάθειας».

Το Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μετρήσεις Ζωής» που υλοποιεί η φαρμακευτική Novartis Hellas για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τον ασθενή.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και τακτικής διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από την παροχή δωρεάν εξετάσεων στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΣωματείωνΣυλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Δήμων Δράμας, Ξάνθης, Ρεθύμνου, Κορινθίων και Θερμαϊκού και των αντίστοιχων τοπικών ιατρικών συλλόγων.

Με το πρόγραμμα «Μετρήσεις Ζωής», εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους τους πολίτες κάθε περιοχής παρέχοντας τη δυνατότητα να υποβάλλονται δωρεάν στους ακόλουθους διαγνωστικούς ελέγχους:

–  Σπιρομέτρηση

–  Οφθαλμολογικός έλεγχος (σε συνεργασία με την Alcon)

– Μέτρηση Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης (ΗbΑ1c)

– Έλεγχος Αρτηριακής Πίεσης

– Εξέταση Σπίλων

9d41f63b9cbc6c76c9a48b3f75988e0e L

Το 2015 μέσω του προγράμματος «Μετρήσεις Ζωής» πραγματοποιήθηκαν 8.700 διαγνωστικές εξετάσεις σε 7 πόλεις. Για την χρονιά αυτή το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Μετρήσεις Ζωής» διαμορφώνεται ως εξής:

Δήμος Δράμας – Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων Δημαρχιακού Μεγάρου, 11-12 Μαΐου 2016

Δήμος Ξάνθης – Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, 7-8 Ιουνίου 2016

Δήμος Ρεθύμνου – Α’ ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, 19 – 20 Οκτωβρίου 2016

Δήμος Κορινθίων – Δημαρχείο, 22-23 Νοεμβρίου 2016

Δήμος Θερμαϊκού – Ιατρείο Νέων Επιβατών, 7-8 Δεκεμβρίου 2016

Οι «Μετρήσεις Ζωής» χαρακτηρίζονται αυτή τη χρονιά από δύο ακόμα καινοτομίες: Η πρώτη αφορά στη συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, στηρίζοντας το έργο της για την καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στο νησί της Κω. Επίσης τον Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ ενέργειες, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γυναικών της Αττικής σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas κος Riccardo Canevari δήλωσε:

«Ο άνθρωπος αποτελεί το σημείο αναφοράς στη φιλοσοφία και τη λειτουργία της Novartis. Σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας δεν προχωρούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για την υγεία τους, είτε για λόγους διαφορετικής αντίληψης πρόληψης είτε και για οικονομικούς λόγους, Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στη διάδοση της πρόληψης και να βοηθήσουμε έμπρακτα όπου υπάρχει ανάγκη, πάντα με υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και ακεραιότητας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος «Μετρήσεις Ζωής» για δεύτερη συνεχή χρονιά, ώστε να διευρύνουμε την πρόσβαση στην υγεία, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, κος Γεώργιος Πατούλης επισήμανε: «Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ως Πιστοποιημένο Δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με κύριο σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, στέκεται αρωγός σε ένα πρόγραμμα για την υγεία των συμπολιτών μας, που στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συμβάλλει στην πρόληψη, δίνοντας τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να εξεταστούν και να προλάβουν σοβαρά νοσήματα. Κοινό γνώμονα, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση να αφορά σε όλους τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα σε ποιό γεωγραφικό σημείο της χώρας βρίσκονται».ΠΗΓΗ : Onmed.gr


loading...