Ντάισελμπλουμ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να περιμένει

694745-ntaiselbloom.jpg

09-05-2016 19:29

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί και αργότερα, κατέστησε σαφές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εστιάζοντας στα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.

Μιλώντας μετά το τέλος του Eurogroup, o Ολλανδός αξιωματούχος τόνισε πως προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας, ενώ θα συζητηθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Το EuroWorking Group θα μεταφέρει την αναφορά του στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί θα ξανασυναντηθούμε και συζητήσουμε όλα τα θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα θα αφορούν την περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», ξεκαθαρίζοντας πως απαιτείται ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης.

«Αποφασίσαμε μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης. Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να συζητηθεί αργότερα. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο τέλος του προγράμματος (2018) θα δούμε τι άλλο μπορεί να απαιτηθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους», συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά πως δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της» επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας πως το ελληνικό χρέος αποτελείται από διαφορετικά είδη ομολόγων με διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης.

«Ακριβώς γι’ αυτό θα κοιτάξουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε», υποστήριξε.

Όσον αφορά στο πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε: «Αν θυμάστε στη συμφωνία του καλοκαιριού μιλήσαμε για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Τίποτα δεν είναι πλήρως συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθεί. Η άποψή μου είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν ξέρω πότε, δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλο, διότι αυτό θα εξετάσει το Euro Working Group».

«Το ΔΝΤ», είπε, «είναι λιγότερο αισιόδοξο» αναφερόμενος και στην επιστολή που έστειλε η επικεφαλής του Ταμείου στους 19 υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup, για να καταλήξει: «Η Λαγκάρντ ανησυχεί για τον αντίκτυπο των μέτρων στην πραγματική οικονομία και το πόσο θα επηρεαστεί η απόδοσή τους. Για νομικούς λόγους πρέπει να υπάρχουν μειώσεις κρατικών δαπανών».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...