Τι επιδιώκει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup

690224-scheepvaartmuseum.jpg

22-04-2016 7:44

Mε δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Μεγάλη Δευτέρα επί ελληνικού εδάφους η Αθήνα σήμερα ζητά από το Άμστερνταμ το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια θετική δήλωση περί προόδου…

Στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Άμστερνταμ συνέρχεται το – πολλών ελληνικών προσδοκιών – Eurogroup, προκειμένου να αξιολογήσει τα έως τώρα δεδομένα, συμφωνημένα και μη, τα ανοικτά θέματα του ελληνικού πακέτου.

Στο Eurogroup αναμένεται να εστιάσουν στις εκκρεμότητες επί του αφορολόγητου και τα κόκκινα δάνεια ορίζοντας όμως τι ακόμη πρέπει να υιοθετηθεί και το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση.

Η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί τη  συμφωνία του καλοκαιριού έχοντας στα χέρια της και τα στοιχεία της Eurostat. 

Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε πως αυτό που περιμένει η Ελλάδα από το Eurogroup είναι μια θετική δήλωση περί προόδου και ο προσδιορισμός νέου Eurogroup.

«Νομίζω θα υπάρχει μια θετική αναφορά. Ένα τεστ για το αν θα πάει καλά το Europgroup είναι αν θα υπάρξει προαναγγελία νέου έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες», σημείωνε.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016 και 2017. 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σειρά τηλεφωνικών πρωτοβουλιών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Mαρτιν Σουλτς, τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπου ενημέρωσε για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας ξανά την ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνεχίζονται οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, και μετά τη χθεσινή δήλωση κυβερνητικού ότι «υπάρχει  σχεδόν λευκός καπνός. Έχουμε σχεδόν συγκλίνει» δείχνει να απομακρύνεται το σενάριο ενός έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη με το Μαξίμου να ελπίζει σε μια νέα σύγκληση μετά το Πάσχα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις χθεσινές επαφές, υπήρξε σύγκλιση στα κόκκινα δάνεια ενώ ανοιχτό παραμένει το αφορολόγητο όριο.

 «Δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωνε  ο Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση χθες, δίνοντας την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες υποχωρήσεις έκανε η ελληνική πλευρά…

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωνε χαρακτηριστικά: «Έκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό», ενώ όπως εξήγησε, έγινε αποδεκτή από τους πιστωτές η πρόταση της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, θέμα για το οποίο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης υπήρχε διαφωνίας.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εργασίας, συμφωνήθηκε η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016 – 31 Μαΐου 2019 κατά 1% και 0,5% για τα επόμενα τρία έτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι απομένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμη 70 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν, προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.

Εκτός νομοσχεδίου μένουν, πάντως, τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων…

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...