Οι ΗΠΑ θα χρειασθούν 18 ρωσικούς κινητήρες για στρατιωτικούς δορυφόρους

686635-rd-180.jpg

10-04-2016 20:15

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, θα χρειασθεί επιπλέον 18 ρωσικούς πυραυλικούς κινητήρες RD-180, για την δρομολόγηση στρατιωτικών δορυφόρων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής του τμήματος, Ρόμπερτ Γουάρκ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε στο Ρόιτερ, όπως σημειώνει το Ria, πρέπει να έχουν έναν ‘προσιτό και αξιόπιστο τρόπο για να στείλουν τους δορυφόρους στο διάστημα’

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δορυφόροι εκτοξεύονται με κινητήρες ρωσικούς RD-180, που δεν παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν βλέπω καμία δυνατότητα να κατασκευάσουμε παρόμοιες μηχανές μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, έτσι, προς το παρόν, χρειαζόμαστε τους ρωσικούς RD- 180, όχι λιγότερους από 18».

Το Μάρτιο, έχει συνάψει συμβάσεις η United Launch Services (ULA) με την Aerojet Rocketdyne για τη δημιουργία μέχρι το 2019 κινητήρες πυραύλων, όπως αυτοί των Ρώσων RD-180.

Η πρωτοβουλία ήταν του γερουσιαστή των ΗΠΑ, Τζον Μακ Κέιν, από το 2014, και το Κογκρέσο αποφάσισε να εγκαταλείψει τους ρωσικούς κινητήρες πυραύλων και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αμερικανικών.

Λόγω, όμως, του εμπάργκο προς τη Ρωσία, ήρθη μερικώς αυτό, ειδικά και μόνον, για τους ρωσικούς κινητήρες.

Όσοι βιάζονται για την επιβολή απαγόρευσης στις ρωσικές μηχανές, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντα των γιγάντων της κοινοπραξίας της στρατιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ – Boeing και Lockheed Martin- που αποτελούν την ομάδα ULA, η οποία αγοράζει τα ρωσικά RD-180 για τις εκτοξεύσεις στρατιωτικών δορυφόρων, που είναι οι κύριοι εκτελεστές της δοκιμής του πυραύλου Atlas V, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανταγωνιστής της ULA είναι η Space X, η οποία μόλις έλαβε, πρόσφατα, πιστοποιητικό δικαιώματος για εκτέλεση έργων για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και συγκεκριμένα για τους πυραύλους Falcon 9.

πηγη ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΠΗΓΗ : Newsbomb.gr