Απειλείται με εξαφάνιση ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (pics)

689798-ne.jpg

20-04-2016 16:27

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η καταστροφή αυτή οφείλεται εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο

Το μισό του οικοσυστήματος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου είναι νεκρό ή ετοιμοθάνατο, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα ότι πλέον η απειλή εξαφάνισης είναι προ των πυλών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στους ωκεανούς καταστρέφουν τα μαγευτικά κοράλλια, με μόλις 7% αυτών να έχουν διασωθεί από την διαδικασία της «λεύκανσης», αναφέρει ο Independent. Τα κοράλλια αποκτούν λευκό χρώμα όταν εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες του ανώτατου καλοκαιρινού ορίου τους, για περισσότερους από δύο μήνες.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ αποχρωματισμό των κοραλλιών σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Στα βόρεια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου είναι σαν χτύπησαν δέκα κυκλώνες μαζί» αναφέρει ο καθηγητής Τέρι Χιουζ, επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Δράσης Αποχρωματισμού Κοραλλιών, η οποία πραγματοποιεί εναέριες αυτοψίες στον ύφαλο.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η καταστροφή αυτή οφείλεται εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων στα νοτιοανατολικά παράλια της Αυστραλίας και είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου. 

Οικολογικές οργανώσεις ασκούν πιέσεις προκειμένου να καταχωρηθεί στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...