Μεγάλωσε το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς

342268-02c7d6655ba63d9522232ab0713a9c2c_l.jpg

12-04-2016 7:55

Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ πλούσιων και φτωχών Αμερικανών έχει διευρυνθεί από τις αρχές του αιώνα, με τους πλουσιότερους άντρες να επιζούν των πλέον φτωχότερων σχεδόν κατά 15 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα.

Η μέση διάρκεια ζωής των Αμερικανών αντρών και γυναικών που ανήκουν στο ανώτερο 5% της οικονομικής κλίμακας ανέβηκε πάνω από δύο χρόνια μεταξύ του 2001 και του 2014, ενώ στο κατώτατο 5% το προσδόκιμο ζωής έμεινε σχεδόν στάσιμο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι διαφορές σε προσδόκιμο ζωής ήταν ιδιαίτερα έντονες σε συγκρίσεις που αφορούσαν τους εξαιρετικά πλούσιους και τους εξαιρετικά φτωχούς, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία ανέλυσε φορολογικά και ληξιαρχικά στοιχεία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

bigstock Rich And Poor 67833820

Σύμφωνα με την έρευνα, στο ανώτατο 1%, οι άντρες και οι γυναίκες υπερβαίνουν σε διάρκεια ζωής το κατώτατο 1% κατά 14,6 χρόνια οι άντρες και 10,1 χρόνια οι γυναίκες, ενώ το προσδόκιμο ζωής για Αμερικανούς άντρες που βρίσκονται στο κατώτατο 1% αντιστοιχεί περίπου σε αυτό των αντρών σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Σουδάν και το Πακιστάν.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση πολιτικών της δημόσιας υγείας και θα μειώσουν τη διαφορά. «Το μέγεθος των κοινωνικο-οικονομικών διαφορών στο προσδόκιμο ζωής, πώς αλλάζουν αυτές οι διαφορές με το χρόνο, και οι παράγοντες που το επηρεάζουν, παραμένουν εκκρεμή», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως ο γεωγραφικός τόπος διαμονής των φτωχότερων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί επίσης παράγοντα που επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής. Προσδιόρισε δέκα πολιτείες –συμπεριλαμβανομένης και μιας «γεωγραφικής ζώνης από την πολιτεία Μίσιγκαν έως αυτή του Κάνσας» στο μέσον της χώρας– όπου κάτοικοι χαμηλών εισοδημάτων έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

bigstock Rich And Poor Concept 41001364

Η Νεβάδα, η Ιντιάνα και η Οκλαχόμα ήταν οι πολιτείες με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, στα 77,9 χρόνια.

Η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Βερμόντ ήταν αυτές με το μεγαλύτερο, για τα οικονομικά χαμηλότερα στρώματα, με 80,6 χρόνια ζωής.

Παράγοντες που επίσης παίζουν ρόλο για τη διάρκεια ζωής των φτωχότερων Αμερικανών περιλαμβάνουν το κάπνισμα και το βάρος, είπαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν επίσης πως ούτε η ιατρική φροντίδα ούτε το ποσοστό αυτών που είχαν ασφάλιση φάνηκε να αλλάζει το προσδόκιμο για τους φτωχότερους στην κλίμακα.ΠΗΓΗ : Onmed.gr