Γαλλία: Διάσωση 116 μεταναστών στη Μεσόγειο

688694-a2305a9a5ab6449aa89dc3c3026b8b33.jpg

17-04-2016 9:14

Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική οργάνωση SOS Méditerranée, η οποία έχει μισθώσει, μαζί με την ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, ένα πλοίο, το Aquarius, για να συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι διασώθηκαν 116 άνθρωποι στη θάλασσα, ανάμεσά τους τέσσερις τραυματίες από σφαίρες.

«Το Aquarius έλαβε ένα μήνυμα κινδύνου που προερχόταν από το Κέντρο Συντονισμού και Διάσωσης στη Θάλασσα (MRCC, εδρεύει στη Ρώμη), το οποίο υπεδείκνυε την παρουσία ενός ζόντιακ σε κίνδυνο με 116 επιβαίνοντες», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν βρίσκονταν «20 γυναίκες και ένα παιδί», όπως επίσης και τέσσερις άνδρες και έφηβοι που έφεραν «τραύματα από σφαίρες» τα οποία είχαν υποστεί «πριν από περίπου μία εβδομάδα», συμπεριλαμβανομένων ενός Καμερουνέζου 15 ετών κι ενός Λιβεριανού 17 ετών.

Ο τελευταίος είπε σε μέλη της οργάνωσης ότι τραυματίστηκε στο πόδι πριν από περίπου 10 μέρες από πυρά φρουρών σε μια φυλακή στη Ζαουίγια (βορειοδυτική Λιβύη), κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας απόδρασης όλων των κρατουμένων.

Σύμφωνα με τη SOS Méditerranée, οι ναυαγοί προέρχονταν από 10 αφρικανικές χώρες: την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, το Μαλί, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Τόγκο, το Καμερούν, το Σουδάν και τη Λιβερία.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι έχει περισυλλέξει περίπου 700 ανθρώπους «μέσα σε διάστημα ενός μηνός» με το πλοίο αυτό, και ανακοίνωσε τη συνέχιση της επιχείρησης ως το τέλος της χρονιάς. Η επιχείρηση αυτή αρχικά προγραμματιζόταν να τερματιστεί την 30ή Απριλίου.

Το Ακουάριους, ένα πλοίο που ανήκε ως πρότινος στο γερμανικό λιμενικό σώμα, μπορεί να μεταφέρει έως και 500 ανθρώπους. Το πλήρωμά του έχει περίπου είκοσι μέλη, περιλαμβανομένων νοσοκόμων και μιας ομάδας των Γιατρών του Κόσμου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr