Ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία, απεφάνθησαν οι επιστήμονες

342342-b0aad7945db21bd44a2d24a2b8c8e222_l.jpg

14-04-2016 7:58

Αμερικανοί υγειoνομικοί επιβεβαίωσαν ότι η μόλυνση εγκύων από τον ιό Ζίκα είναι η αιτία της γενετικής ανωμαλίας μικροκεφαλίας και άλλων σοβαρών εγκεφαλικών ανωμαλιών σε βρέφη.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, διευθυντής στα κρατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία».

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η σχέση του ιού, τον οποίον μεταφέρουν κουνούπια, με τις περιπτώσεις βρεφών με μικροκεφαλία που έχουν γεννηθεί στις περιοχές της Βραζιλίας, όπου ο ιός είναι πιο διαδεδομένος. Ο Φρίντεν είπε ότι ποτέ πριν στην ανθρωπότητα δεν ευθυνόταν το τσίμπημα ενός κουνουπιού για γενετική ανωμαλία.

bigstock Zika Virus 116307620

Η ανακοίνωση γίνεται σε ιδιαίτερα σημαντική εποχή για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να βρει τρόπους χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του ιού, ο οποίος ήδη επηρεάζει το Πουέρτο Ρίκο και αναμένεται να εμφανιστεί σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών με την έλευση ψηλότερων θερμοκρασιών που ευνοούν τα κουνούπια. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια (1,68 δις ευρώ) για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού, αλλά το CDC έχει αναγκαστεί να μεταφέρει χρήματα που προορίζονταν για τον ιό Έμπολα μέχρι να δοθεί χρηματοδότηση από το Κογκρέσο.

Η Βραζιλία έχει επιβεβαιώσει 1.100 περιπτώσεις βρεφών με μικροκεφαλία και πιστεύει ότι οι περισσότερες σχετίζονται με μόλυνση του ιού από τις μητέρες. Εξετάζει επίσης και πάνω από άλλες 3.800 περιπτώσεις για μικροκεφαλία.

Στο μεταξύ, ερευνητές στη Βραζιλία έχουν ανακαλύψει ότι τα βρέφη που πάσχουν από μικροκεφαλία παρουσιάζουν μια σειρά από ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ενώ δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι ο ιός Ζίκα ευθύνεται για μικροκεφαλία, υπήρχε άμεση σχέση. Δήλωσαν ότι σε εξέταση 23 βρεφών με την πάθηση, ο εγκέφαλος των παιδιών έδειξε ασβέστωση (συσσώρευση άσβεστου στον εγκέφαλο), ανωμαλίες στη δημιουργία του φλοιού του εγκεφάλου, κοιλιομεγαλία (διάταση των κοιλιών του εγκεφάλου), υποανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της κίνησης, καθώς και ανωμαλίες στο στέλεχος του εγκεφάλου, το οποίο βοηθά στην μεταβίβαση των σημάτων από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα.

Τα βρέφη που εξετάστηκαν γεννήθηκαν στην περιφέρεια Περναμπούκο της Βραζιλίας μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2015.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει και το σύνδρομο Guillain-Barre, μια σπάνια νευρολογική πάθηση που μπορεί να καταλήξει σε παράλυση.ΠΗΓΗ : Onmed.gr