Τρέχουν όπως-όπως στην κυβέρνηση για να «κλειδώσει» η συμφωνία

686003-2480013.jpg

08-04-2016 6:35

Δύο διαμετρικά αντίθετες εικόνες παρουσιάζουν Αθήνα και Βρυξέλλες, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την πιθανολογούμενη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές, με σκοπό να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνουν να θέλουν να κλείσουν άρον-άρον τις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των Θεσμών έως το Σαββατοκύριακο, με σκοπό να ανοίξει η κάνουλα για τη χρηματοδότηση της χώρας και εν συνεχεία να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή.

Κι ενώ εδώ και περίπου δύο ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει να διαρρεύσει προς τα έξω μια εικόνα γενικής ευφορίας, αυτή την οπτική δεν φαίνεται να συμμερίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και «πρωταγωνιστές» του Κουαρτέτου, οι οποίοι, με δημόσιες τοποθετήσεις τους δείχνουν ιδιαίτερα φειδωλοί ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Σε δηλώσεις του χθες, Πέμπτη (07/04/2016) εμφανίστηκε ανήσυχος, κάνοντας λόγο για μια «πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης» μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.

Ο ίδιος, μάλιστα, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «κομβικό» το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκβαση του «Μνημονίου 3», ενώ έστειλε και αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας στο εξής πως ο Προϋπολογισμός της χώρας θα βρίσκεται υπό ιδιαίτερα στενή παρακολούθησης, για να φανεί αν η Ελλάδα φτάνει τους στόχους του 2015 και βάσει αυτών να εξεταστεί και το αν είναι εφικτοί ή όχι οι στόχοι του 2016.

Την ίδια στιγμή και σε σχεδόν ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, για να αποτραπεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα».

Η ασυνήθιστη αυτή δήλωση από τον «σκληρό» παράγοντα της Ευρωζώνης αποδεικνύει περίτρανα πως τα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης θα είναι στραμμένα αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Εκεί, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κουαρτέτου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...