Panama Papers: Σκάνδαλο μεγατόνων ή διαρροή με πολιτική στόχευση;

684927-panamapapers2.jpg

04-04-2016 13:49

Δεν έχουν πέρασει παρά λίγες μόλις ώρες από τη δημοσίευση στον ηλεκτρονικό Τύπο των συνολικά 11,5 εκατ. εγγράφων-«φωτιά» της νομικής εταιρείας «Mossack Fonseca», που αποκαλύπτει σχέσεις αρχηγών κρατών και οικονομικά ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη με υποθέσεις για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και offshore και ήδη έχουν αρχίσει να διατυπώνονται οι πρώτες μεγάλες επικρίσεις ως προς την «ποιότητα» της διαρροής.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά αυτά καθαυτά τα «Panama Papers», αφού από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» του συγκεκριμένου σκανδάλου φαίνεται να απουσιάζουν παντελώς οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με απλά λόγια, εκείνο που λένε οι πολέμιοι της λίστας εδράζεται στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν σε ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, μέσα από το οποίο υπήρξε διακίνηση πακτωλού «μαύρου» χρήματος, οι ΗΠΑ δεν εμφανίζονται πουθενά;

Εκδοχή 1η: Έγινε επιλεκτικό φιλτράρισμα με σκοπό τη συγκεκριμένη στοχοποίηση πολιτικών και οικονομικών προσώπων;

Οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι που κλήθηκαν να επεξεργαστούν τα στοιχεία των «Panama Papers», επισημαίνουν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία των στοιχείων, ήταν η συλλογή αποκλειστικών και μεμονωμένων ονομάτων που υπήρχαν σε ήδη υπάρχουσες λίστες με οικονομικά σκάνδαλα, σε συνάρτηση με καθεστώτα ανά τον κόσμο, στα οποία τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλλει στο παρελθόν κυρώσεις.

Όμως, εξαιτίας αυτού του «φιλτραρίσματος» δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να απουσιάσουν μεγάλοι «παίκτες» της Δύσης και δη των ΗΠΑ;

Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει αφορά στο σύνολο της διαρροής: αφού μεγάλες εφημερίδες, όπως ο βρετανικός Guardian και η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, κατέλαβαν μεγάλες προσπάθειες ώστε να επεξεργαστούν όλο αυτό το υπέρογκο και δαιδαλώδες έντυπο υλικό, γιατί στο άρθρο του Guardian υπάρχει ως επισήμανση (disclaimer) ότι «πολλά από τα αρχεία διέρρευσαν θα παραμείνουν απόρρητα»;

Σόρος και Ροκφέλερ πίσω από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ);

Ωστόσο, οι επικριτές των «Panama Papers» δεν σταματούν εκεί και επιμένουν ότι η εσκεμμένη απόκρυψη βασικών λεπτομερειών για τη δράση Αμερικανών πολυεκατομμυριούχων είναι πολύ πιο «αμαρτωλή».

Για να στηρίξουν το επιχείρημα αυτό, θέτουν στο «μικροσκόπιο» τον οργανισμό που επεξεργάστηκε τα «Panama Papers», τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ).

Ο φορέας αυτός αποτελείται από μια ομάδα εκατοντάδων ανθρώπων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία και ασχολούνται με σοβαρά οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, αλλά και εγκλήματα που ξεπερνούν τα σύνορα μιας χώρας.

Οι πολέμιοι των Panama Papers ισχυρίζονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο εν λόγω οργανισμός στηρίζεται από το 1997 από το Κέντρο Δημόσιας Ακεραιότητας των ΗΠΑ (CPI – Centre of Public Integrity), το οποίο λάμβανε κατά καιρούς γενναίες δωρεές από ισχυρούς οικονομικούς παίκτες, με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CPI, ως βασικοί υποστηρικτές εμφανίζονται:

– το Rockefeller Family Fund (της γνωστής οικογένειας Ροκφέλερ)

– το Open Society Foundation (του επίσης γνωστού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος)

– το Ίδρυμα Ford (Ford Foundation)

– το Carnegie Endowment

– το Ίδρυμα W. K. Kellogg

Εάν, λοιπόν, ισχύουν όλα αυτά, τότε ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τα Panama Papers έχουν συγκεκριμένη πολιτική απεύθυνση και στόχευση; Το ζήτημα είναι γιατί συνέβησαν τώρα όλα αυτά και ποια είναι τα κίνητρα αυτής της μεγάλη διαρροής πληροφοριών;

 

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...