«Μυρίζει» μπαρούτι στην Ειδομένη: Πετροπόλεμος μεταξύ προσφύγων και ΜΑΤ

683352-image.jpg

30-03-2016 7:39

Σκηνές φαρ ουέστ διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση στα hot spot και κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αντιδρούν και διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων και την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που στην ουσία τους κόβει το δρόμο…

Η απόγνωση διαδέχεται την οργή και τα νεύρα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων. Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (29/03) στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, όταν ομάδες Ιρανών και Αφγανών διαπληκτίστηκαν, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα.

xios1

Στο Κέντρο Κράτησης, όπου φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση με τους περίπου 12 Αστυνομικούς, Λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.

Σκηνές χάους στην Ειδομένη

Το κλίμα στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, όπου παραμένουν περίπου 11.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, είναι εκρηκτικό.

Την Τρίτη, σημειώθηκαν άγρια επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας, όταν οι άνδρες των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από τις σιδηροδρομικές γραμμές, τις οποίες είχαν καταλάβει.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, μια ακτιβίστρια έπεσε στο έδαφος, οι αστυνομικοί την προσήγαγαν και οι πρόσφυγες εξαγριώθηκαν. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν η ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.

Παράλληλα οι πρόσφυγες άρχισαν να τοποθετούν κάδους για να στήσουν οδοφράγματα φωνάζοντας συνθήματα για να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Τα πνεύματα ηρέμησαν, όταν ψυχραιμότεροι μπήκαν ανάμεσα στους εξαγριωμένους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr