Αποσύρθηκε από το Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα ντοκιμαντέρ που συνδέει τα εμβόλια με τον αυτισμό

341738-9845b9ce99abdc18c509c1dc053ae234_l.jpg

28-03-2016 7:58

Ένα ντοκιμαντέρ, δημιούργημα πρώην Βρετανού ερευνητή που υποστηρίζει ότι ο αυτισμός συνδέεται με τον εμβολιασμό, αποσύρθηκε από το πρόγραμμα του κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένας εκ των συνιδρυτών του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και πατέρας ενός αυτιστικού παιδιού.

Το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ «Εμβολιασμός: Από την απόκρυψη στην καταστροφή» επρόκειτο να προβληθεί στο φεστιβάλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις, κυρίως επειδή οι οργανωτές φοβήθηκαν ότι θα ταυτιστούν με το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Πρόθεσή μου όταν έλαβα την απόφαση να συμπεριλάβω την ταινία (στο πρόγραμμα του φεστιβάλ) ήταν να δώσω την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα, το οποίο αντιμετωπίζω και εγώ προσωπικά και η οικογένειά μου», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Ντε Νίρο.

«Ωστόσο, αφού το επανεξετάσαμε τις τελευταίες ημέρες μαζί με την ομάδα του φεστιβάλ και με άλλα πρόσωπα στην επιστημονική κοινότητα, δεν πιστεύουμε ότι συμβάλλει στη συζήτηση και είναι το αντίθετο από αυτό που ήλπιζα», διευκρίνισε.

bigstock Preparation for vaccination s 81244460

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Άντριου Γουέικφιλντ, είναι ο ερευνητής που το 1998 δημοσίευσε μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία υποστήριζε ότι υπάρχει σύνδεση του αυτισμού με το εμβόλιο που προφυλάσσει από την ιλαρά, την ερυθρά και τις μαγουλάδες (MMR). Η μελέτη αυτή έδωσε έναυσμα για τη δημιουργία του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Οι υγειονομικές αρχές πολλών χωρών συμφωνούν ότι το κίνημα αυτό ευθύνεται για θανάτους παιδιών και επιδημίες που θα είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό.

Μια έρευνα του βρετανικού ιατρικού συμβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ερευνητής δημοσίευσε λανθασμένα συμπεράσματα. Το Lancet απέσυρε τη μελέτη, εξηγώντας ότι ορισμένα στοιχεία που περιείχε είχαν παραποιηθεί. Στη συνέχεια απαγορεύτηκε στον Άντριου Γουέικφιλντ να ασκεί την Ιατρική στη Βρετανία.ΠΗΓΗ : Onmed.gr