Οι φόβοι της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το προσφυγικό και το Ανατ. Αιγαίο

340603-4d13fe953e3f0d09fd53a94f16469e01_l.jpg

24-02-2016 18:48

Σήμα κινδύνου για την επόμενη ημέρα της κινητικότητας των γιατρών στο ΕΣΥ εκπέμπουν οι εργαζόμενοι, με αφορμή την πολιτική του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το προσφυγικό και την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Πειραιώς και Νήσων) απέστειλε έγγραφο στις διοικήσεις των νοσοκομείων με το οποίο ζητεί να καλύψουν με γιατρούς τα νοσοκομεία των νησιών, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των προτεινόμενων από το υπουργείο Υγείας “εναλλακτικών λύσεων”.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι επίτηδες καθυστερούν τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία των νησιών ώστε να αναγκάσουν γιατρούς από την κεντρική Ελλάδα να μετακινηθούν σε αυτά… Όπως αναφέρουν, “επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η τραγική υποστελέχωση του συστήματος και η επικοινωνιακή διαχείριση του εν λόγω προβλήματος από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Εντέλει τους διευθυντές γιατρούς, που εκτελούν χρέη διοικητών στα νοσοκομεία, να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, με υπέρβαση των καθηκόντων που ασκούν”.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι στην αρμοδιότητα των διοικητών των νοσοκομείων οι μετακινήσεις προσωπικού, αλλά στις διοικήσεις των ΥΠΕ και του υπουργού Υγείας (Ν. 3599/2007 άρθρο 24 και Ν. 4368/2016). “Ψάχνουν θύματα για την απορρόφηση των αντιδράσεων που θα προκληθούν με τις αθρόες μετακινήσεις”, προσθέτουν.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι με το παράλληλο πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων του υπηρετούντος προσωπικού και καθιερώθηκε η υποχρεωτική κινητικότητα του προσωπικού (αποσπάσεις – μετακινήσεις) χωρίς να απαιτείται αίτηση των υπαλλήλων.

Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τις μεγάλες ανάγκες για στελέχωση στις πύλες εισόδου εξαιτίας των προσφυγικών ροών, έχει προκηρύξει διαγωνισμό, για την κάλυψη 141 θέσεων. Καλύφθηκαν ήδη 125 θέσεις και ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε για την κάλυψη των υπόλοιπων θέσεων. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν, ότι γίνεται προσπάθεια οι εν λόγω θέσεις (που αφορούν γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες) να παραταθούν (καθώς καλύπτονται από προγράμματα ΕΣΠΑ) περισσότερο από 8 μήνες.ΠΗΓΗ : Onmed.gr


loading...