Βραζιλία: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος Λούλα


04-03-2016 18:08

Ο Λούλα ντα Σίλβα έγινε αποδέκτης «πολλών εκδουλεύσεων» εκ μέρους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες τώρα είναι κατηγορούμενες για διαφθορά

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αφέθηκε ελεύθερος αφού κρατήθηκε για λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του για ανάκριση στο πλαίσιο των ερευνών για μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς, η οποία έχει πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση που απειλεί να ανατρέψει τη διάδοχό του, την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Ο Λούλα ντα Σίλβα έγινε αποδέκτης «πολλών εκδουλεύσεων» εκ μέρους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες σήμερα είναι κατηγορούμενες για διαφθορά, καθώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Petrobras, δήλωσε ο εισαγγελέας Κάρλος Φερνάντο ντος Σάντος Λίμα, ο υπεύθυνος της έρευνας.

Ο πρώην πρόεδρος έλαβε από τις εταιρείες αυτές περίπου 30 εκατομμύρια ρεάλ (8 εκατομμύρια δολάρια) ως δωρεές ή αμοιβές για διαλέξεις του, υπογράμμισε ο δικαστικός λειτουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κουριτίμπα.

Ο Λούλα προσήχθη τα ξημερώματα για ανάκριση και το σπίτι του ερευνήθηκε στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής έρευνας που διεξάγεται για μια υπόθεση δωροδοκιών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την αστυνομία, χρηματοδοτούνταν οι προεκλογικές εκστρατείες και οι δαπάνες του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών. Οι αστυνομικοί, που συνέλαβαν τον Λούλα στο σπίτι του στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, στα περίχωρα του Σάο Πάολο, υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι δωροδοκήθηκε.

«Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, εκτός από ηγέτης του κόμματος, ήταν και αυτός που λάμβανε τελικά την απόφαση για το ποιος θα ήταν διευθυντής της Petrobras (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA) και ήταν ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν κυρίως από αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε μια ανακοίνωση της αστυνομίας. «Υπάρχουν αποδείξεις ότι πλούτισε από τα εγκλήματα αυτά και ότι χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές εκστρατείες και το ταμείο του πολιτικού κόμματός του».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr