Κρατά την "ανάσα" της η Μέι – "Κρίσιμες οι επόμενες 7 ημέρες για το Brexit"


18-11-2018 18:04

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες 7 ημέρες για τη συμφωνία για το Brexit, όπως υποστήριξε η Τερέζα Μέι. Την ίδια ώρα διεμήνυσε ότι πιθανή ανατροπή της θα κινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξή της στο Sky News, η Μέι δήλωσε ότι απ΄ό,τι γνωρίζει οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες επιστολές για τη διαδικασία πρότασης μομφής.

“Εξ όσων γνωρίζω, όχι, δεν έχουν”, απάντησε όταν ρωτήθηκε για το εάν ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπράντι έχει γίνει αποδέκτης 48 επιστολών.

Μιλώντας στο Sky News, η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το αξίωμά της «θα δημιουργήσει αβεβαιότητα», ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.

Από την Τετάρτη που αποκάλυψε τη συμφωνία του διαζυγίου με την ΕΕ η Μέι δέχεται απελάλληλα πλήγματα με παραιτήσεις πολλών υπουργών της, μεταξύ τους και τον υπουργό για το Brexit, αλλά και ανταρσία από κάποιους βουλευτές του κόμματός της που επιδιώκουν την ανατροπή της.

Προσπαθεί να βρει στήριξη η “Επιτροπή 1922”

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, τουλάχιστον 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι. Πιθανόν όμως και άλλοι να το έχουν πράξει παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με την Μέι οι διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται “τώρα που μιλάμε” και η ίδια πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα έχει συνομιλίες και με άλλους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου.

Πολλές βρετανικές εφημερίδες πάντως έγραψαν ότι πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί, υπέρμαχοι του διαζυγίου, συνεργάζονται για να ασκήσουν πιέσεις στην Μέι να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας, αλλά σε σημερινή επιστολή της στην Sun on Sunday η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Πάντως, ο παραιτηθείς υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας σήμερα στο ΒΒC κι ενώ χαρακτήρισε “μοιραία προβληματική” τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, πρόσθεσε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να αλλάξει πορεία η πρωθυπουργός, δηλαδή να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας.

“Δεν έχουν μαζευτεί ακόμα οι απαιτούμενες επιστολές”

Πάντως και ο ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Επιτροπής 1922” Γκρέιαμ Μπρέιντι διαβεβαιώνει πως ακόμα ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών δεν έχει συγκεντρωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι βουλευτές έχουν υπαινιχθεί ότι ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών έχει συμπληρωθεί αλλά ότι ο Μπρέιντι δεν έχει ακόμη ενημερώσει την Μέι.

“Προφανώς και δεν θα έκανα ανόητα παιχνίδια με κάτι τέτοιο”, απάντησε ο Μπρέιντι κληθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ αυτά.

Φήμες υποστηρίζουν ότι εφόσον συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές που απαιτούνται, η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια μέρα ή και δύο, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

Πηγή: www.newsit.gr