Ελληνοτουρκικά, αιγιαλίτιδα ζώνη, Αλβανία – Αυτές είναι οι αποφάσεις του… υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα


23-10-2018 21:16

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα Τρίτη, 23.10.2018, σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μια σύσκεψη που ήταν η πρώτη του όσον αφορά στα… νέα καθήκοντα, αυτά του υπουργού Εξωτερικών, τα οποία ανέλαβε μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Στη σύσκεψη που συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσαν επίσης το παρών ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Συγκεκριμένα, πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.

Αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Ακόμη, θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τι συζήτησε ο Τσίπρας και τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Ακόμη έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τσίπρας

Επιπλέον, στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του αλλά και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πηγή: www.newsit.gr