Οι… δυο λίστες του Μαξίμου για πρόταση μομφής και Συμφωνία των Πρεσπών


23-10-2018 7:31

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τις ψήφους των βουλευτών που θα μπορούσαν να πάρουν σε μια από τις δυο ψηφοφορίες που θα γίνουν για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πρώτη λίστα αφορά τους βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής. Η δεύτερη λίστα αφορά τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η δεύτερη λίστα του Μαξίμου ωστόσο διαμορφώνεται εκ του περισσού προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη εάν και εφόσον καταψηφιστεί η πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα πράγματα εδώ μοιάζουν να είναι οριακά καθώς ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί μπροστά σε μια παραδοξότητα: Να στηρίζει την κυβέρνηση και αμέσως μετά να αποχωρήσει διαφωνώντας με την λύση που έχει βρεθεί για το θέμα των Σκοπίων.

click4more

«Καρφάρες» Κοτζιά για Καμμένο – «Κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό…

Εάν τελικά η ΝΔ καταθέσει την πρόταση μομφής τότε η κυβέρνηση μαζί με τις ψήφους των ΑΝΕΛ θα πλησιάσει τους 153 – 154 καθώς αναμένεται να λάβει και την ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα, του Χάρη Θεοχάρη και του Σπύρου Δανέλλη.

Στην δεύτερη ψηφοφορία τα πράγματα θα είναι πιο πολύπλοκα αφού εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ (φυσικά έχει σημασία πόσοι θα συστρατευθούν με την θέση του προέδρου τους) τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να βρει έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό για να τους αντικαταστήσει.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει να ψηφίσει την συμφωνία μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα Κουντουρά. Άρα στις 146 ψήφους θα προστεθούν η μία ψήφος του Θ. Παπαχριστόπουλου και η δεύτερη της Κατερίνας Παπακώστα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Χάρης Θεοχάρης αναμένεται να είναι οι άλλοι τέσσερις που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Οι ψήφοι δηλαδή που θα πάρει είναι 151.

Έτσι στην κυβέρνηση αναζητούν και άλλα στελέχη από άλλους κοινοβουλευτικούς χώρους προκειμένου να διευρυνθεί η πλειοψηφία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας πάντως χθες στον Real FM τόνισε για την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση «ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία».

«Η κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να περάσει την συμφωνία» είπε ο υπουργός. «Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή είναι μια συζήτηση, την οποία δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα. Είναι μια συζήτηση, την οποία ο Πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος – με τον οποίο έχουν μια έντιμη, ειλικρινή σχέση, συνεργασία και τακτικότατη επαφή – θα το συζητήσουν στις αρχές του Μάρτη, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έκαναν προ μερικών εβδομάδων. Εξάλλου, πρέπει να σας πω ότι ο κύριος Καμμένος, στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη ή με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα …».

Πηγή: www.newsit.gr