ΠΓΔΜ: Τραβά το "αυτί" του VMRO η Κομισιόν – "Να εγκαταλείψει την καταστρεπτική του θέση"


11-10-2018 16:08

Το “αυτί” του VMRO τραβά η Κομισιόν για τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν να καταγγέλλει στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard τα όσα έχουν δει το “φως” της δημοσιότητας για απειλές του αντιπολιτευτικού κόμματος προς τους βουλέυτές του που έχουν την πρόθεση να την ψηφίσουν.

Όπως αναφέρει το δελτίο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, o Χαν δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές είναι «εντελώς απαράδεκτες για ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό», υπενθυμίζοντας ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση είχε τεθεί και από το VMRO ως στόχος για τη χώρα.

Ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως και να επιτρέψει την έγκριση της Συμφωνίας Πρεσπών. Κάλεσε, δε, το VMRO να «εγκαταλείψει την καταστρεπτική του θέση και να θέσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της πάνω από τα πολιτικά του συμφέροντα». Σύμφωνα με τον Χαν η έκκληση για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος από ορισμένα μέλη του VMRO μαρτυρά «έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας».

Ο Αυστριακός Επίτροπος προειδοποίησε, επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι αυτές θα έδιναν στα κυβερνώντα κόμματα πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται στη Βουλή για συνταγματικές αλλαγές. «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα, αλλιώς αυτή η μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα και, ως εκ τούτου, η προοπτική της ένταξης, θα μπορούσε να χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για πάντα», προειδοποίησε ο Χαν.

Πηγή: www.newsit.gr