Κρήτη: Ψάχνουν λύση για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μετά τη φωτιά


23-09-2018 15:12

Σοβαρές ζημιές έχει πάθει ο χώρος του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη λεωφόρο Κνωσού στο Ηράκλειο, μετά την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές του τόπου και πλέον έχει σβήσει.

Σύμφωνα με το cretapost, αυτήν την ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας στο Ηράκλειο όπου γίνεται μία πρώτη εκτίμηση στα όσα άφησε πίσω της η φωτιά.

Το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τόσο την πρυτανεία του Πανεπιστημίου όσο και τους φορείς του Ηρακλείου είναι τι θα γίνει με την στέγαση των φοιτητών, οι οποίοι εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς έμειναν… στον δρόμο. Μάλιστα αύριο αναμένεται στο Ηράκλειο και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος θα συμμετέχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου θα συζητηθεί η επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι φοιτητές

«Όλοι οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επικοινωνήσει με τις αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μετά από την ενημέρωση που είχε επισήμως, όπως επισήμανε, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κωσταντίνο Λαγουδάκη.

Οι φοιτητές έχουν επικοινωνήσει και με τους οικείους τους αλλά και με άλλους φοιτητές και ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είπε ο κ. Κουκιαδάκης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πληροφορία ότι πυροσβέστες σπάζοντας τα παράθυρα των εστιών ερευνούσαν τα δωμάτια για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων προσώπων.

Ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών

Αξίζει να σημειωθεί πως άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στους χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να εξακριβωθεί ποια είναι η κατάσταση. Μάλιστα, ήδη μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου βρίσκονται αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να σώσουν όσα δεν κατέστρεψε η φωτιά.

Παράλληλα, στο Ηράκλειο αναμένεται να έρθει ο εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

«Από το πρωί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν ενημερωθεί για την φωτιά στο Πανεπιστήμιο. Το έργο της κατάσβεσης προχωράει κανονικά από την πυροσβεστική και πλέον βρίσκεται σε ύφεση. Για την φωτιά έχει ενημερωθεί και η γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας που κατεβαίνει στο Ηράκλειο», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαμπρινός.

Κλειστά αύριο τα κοντινά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Λεωφόρο Κνωσού. Με απόφαση της αρμόδιας αντιδημαρχείας του δήμου Ηρακλείου, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι το 72ο και 78ο νηπιαγωγεία Ηρακλείου καθώς και τα 20ο και 56ο δημοτικά σχολεία.

Καθησυχαστικός για τον αμίαντο ο Κ. Φωτάκης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, πριν από λίγο, με δήλωση του στο Cretalive, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής ζημιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης.  «Από την πρώτη στιγμή, τρία υπουργεία, το Παιδείας, το Περιβάλλοντος και το Υγείας είμαστε σε συνεχή επαφή και συντονίζουμε την κατάσταση» τόνισε ο υπουργός. «Είναι ήδη στο Ηράκλειο στελέχη του Αστεροσκοπείου που θα κάνουνε μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια και θα δώσουν τις αναλύσεις και τα αποτελέσματα να ξέρουμε που βρισκόμαστε», όπως σημείωσε.

click4more

Κρήτη: Έσβησε η φωτιά! Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών – Όλοι οι…

Οι μετρήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει περιβαλλοντικά ώστε να είναι ασφαλής όλη η περιοχή. Όσον αφορά στον αμίαντο, ο κ. Φωτάκης ήταν ακόμη πιο καθησυχαστικός λέγοντας ότι θα γίνουν οι μετρήσεις μόλις αυτό καταστεί δυνατό  από τα στελέχη του Δημόκριτου που φτάνουν επίσης στο Ηράκλειο.

«Εκείνο όμως που πρέπει να πω είναι ότι ο αμίαντος είχε απομακρυνθεί επί πρυτανείας Στεφάνου. Είχαν μείνει κάποια στοιχεία  αμιαντοτσιμέντου που μάλιστα λειτούργησε στη φωτιά κατασταλτικά». Τόνισε επίσης ότι «η τοξικότητα των ινών αυτών χάνεται» και θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

«Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε την εξέλιξη όλα τα υπουργεία είναι επί ποδός και θα έχουμε σύντομα και τις μετρήσεις και όλα τα δεδομένα για να έχουμε πλήρη εικόνα».

Η αρχή της φωτιάς

Όλα συνέβησαν στις 8 το πρωί όταν φωτιά ξέσπασε στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού, που βρίσκεται κοντά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα υπόγεια του Πανεπιστημίου και πήρε γρήγορα διαστάσεις με πυκνούς καπνούς να «σκεπάζουν» την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονταν συνεχώς εκρήξεις καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στους χώρους όπως παραφίνη αλλά και φιάλες υγραερίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δρ Μυωσής Μυλωνάς, τέως διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – εργαστήρια του οποίου στεγάζονται στους χώρους του Πανεπιστημίου – «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαιτίας του ότι υπάρχουν τόνοι οινοπνεύματος στα εργαστήρια».

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής ενώ άνδρες της αστυνομίας διέκοψαν την κυκλοφορία κι απομάκρυναν όλους τους πολίτες που ήθελαν να προσεγγίσουν το σημείο. Λίγο μετά τις 11 το πρωί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κνωσού αποκαταστάθηκε.

Εκκένωση της φοιτητικής εστίας

Το πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η εκκένωση της φοιτητικής εστίας που υπάρχει στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου φιλοξενούνται περίπου 60 φοιτητές.

Οι φοιτητές, οι οποίοι κοιμόντουσαν, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις εστίες ενώ οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προχώρησαν σε έρευνες στους χώρους  προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως δεν υπάρχει κανένας φοιτητής μέσα.

Πάντως, όσοι φοιτητές βγήκαν, έσπευσαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κτίρια του Πανεπιστημίου στεγάζονται: η διοίκηση και τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το Κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Ηρακλείου καθώς και η φοιτητική στέγη.

Πηγή: cretapost, ΑΠΕ-ΜΠΕ, cretalive